Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotteet kirkastivat EU-komission arviota talousnäkymistä – Suomi on yksi koronakriisin vähiten koettelemista maista EU:ssa

Euroopan komissio näkee valoa lähes vuoden mittaisen koronatunnelin päässä ja ennustaa, että talous lähtee kasvuun EU-maissa kevään ja kesän aikana. Talven yli pitkittynyt pandemia on kuitenkin koetellut taloutta, ja tätä vuotta koskevat ennusteet ovat syksyllä arvioitua varovaisempia.

Tuoreessa talousennusteessaan komissio ennakoi euroalueen talouden kasvavan sekä tänä että ensi vuonna 3,8 prosentin tahtia.

Komissio arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia. Arvio on laskenut hieman verrattuna lukuihin, joita komissio ennusti syksyn talousennusteessaan. Silloin vastaavat luvut olivat 2,9 ja 2,2 prosenttia.

Samaan aikaan on kuitenkin huomattava, että viime vuonna Suomen talous supistui ennakoitua vähemmän. Komissio näkee nyt, että laskua oli 3,1 prosenttia, kun vielä viime vuoden puolella arvio Suomen talouden supistumisesta oli 4,3 prosenttia.

Suomi on yksi koronakriisin vähiten koettelemista maista EU:ssa. Komissio arvioi, että Suomi on selvinnyt suhteellisen hyvin niin talous- kuin terveysnäkökulmastakin.

Osoitettu kriisinkestävyys saattaa komission mukaan vielä kiihdyttää Suomen talouskasvua, kun pandemiasta toipuminen pääsee vauhtiin.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni huomauttaa, että EU-maat toipuvat kriisistä hyvin eri tahtiin. Erojen syynä on tautitilanteen ja rajoitustoimien erot eri maissa sekä talouden rakenne. Esimerkiksi hän mainitsee turismin vaikutukset talouteen.

Rokotuksista helpotusta talouteen

Komissio perustaa varovaisen myönteisen käsityksensä taloustilanteen kehityksestä siihen, että rokotusten alku antaa toivoa elpymisen aikaistumisesta ja vahvistumisesta.

Koko EU:ssa talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 3,9 prosenttia.

Gentilonin mukaan EU:n talous saavuttaa koronapandemiaa edeltäneen tason vuoden 2022 toisella neljänneksellä, mutta monessa jäsenmaassa toipuminen kestää kansallisella tasolla vielä pidempään.

Elpymisen vahvuus voi komission mukaan jopa yllättää, jos patoutunut kysyntä ja uudet investoinnit lähtevät kriisin jälkeen vilkkaasti liikkeelle. Käytännössä kyse olisi siitä, että rahojaan säästäneet kotitaloudet alkaisivat kuluttaa enemmän ja toisaalta tukitoimet vauhdittaisivat investointeja.

Talousennusteeseen liittyy edelleen kuitenkin paljon epävarmuuksia. Pandemian kehittymisestä ei ole varmuutta, joten se heittää varjon myönteisten odotusten ylle.

Myönteistä virettä EU:hun on kuitenkin tuonut se, että EU ja Britannia pääsivät jouluna sopuun tulevista kauppasuhteistaan. Britannian EU-eron jälkeisen siirtymäajan päättyminen ilman sopimusta olisi käynyt nykyistä kalliimmaksi.