Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukashenka: Valko-Venäjällä kansanäänestys uudesta perustuslaista vuoden päästä

Valko-Venäjällä järjestetään kansanäänestys uudesta perustuslaista ensi vuonna, lupaa maan johtaja Aljaksandr Lukashenka. Hän kertoi asiasta Minskissä järjestettävässä kansankokouksessa. Kaksipäiväinen kansankokous kerää paikalle Lukashenkalle lojaaleja ihmisiä yhteiskunnan eri aloilta.

Hänen mukaansa esitys uudeksi perustuslaiksi valmistuu tänä vuonna ja siitä päästään äänestämään ensi vuoden alussa, kertoo muun muassa Meduza. Aiemmin Lukashenka oli lupaillut perustuslakiäänestystä jo elokuulle.

Lukashenka valittiin viime kesänä uudelle kaudelle Valko-Venäjän johtoon vaaleissa, joita pidetään vilpillisinä. Oppositio on kesästä asti osoittanut mieltään Lukashenkan hallintoa vastaan. Mielenosoitukset on hajotettu ra'alla väkivallalla ja sen johtohahmot heitetty vankilaan tai ajettu maanpakoon.

Syksyllä Lukashenka lupasi muutoksia maan perustuslakiin tyynnytelläkseen mielenosoittajia.

Lukashenkan mukaan uudessa perustuslaissa lainsäädäntöä kirjoitetaan laajalti uusiksi ja myös vallanjaon uudistaminen on jo pöydällä. Hän kuitenkin asetti vallanvaihdolle ehdoksi muun muassa, että maassa on rauha ja järjestys, mielenosoituksia ei järjestetä ja vanhan hallinnon tukijoita ei rangaista.

Lukashenka kertoi myös ehdottaneensa, että vasta kokoontuneesta kansankokouksesta tehtäisiin vallankäyttöinstituutio siirtymäajaksi.

Lukashenka on muutattanut Valko-Venäjän perustuslakia kahdesti aiemmin. Vuosina 1996 ja 2004 hänen valtaoikeuksiaan lisättiin.

"Estimme salamasodan"

Lukashenka väitti kansankokouksen avanneessa puheessaan maan estäneen syksyllä ulkomailta johdetun salamasodan. Lukashenka maalasi puheessaan Valko-Venäjästä kuvaa ulkovaltojen piirittämänä.

Lukashenkan mukaan syksyn mielenosoitukset olivat ulkovaltojen masinoimia ja tarkoitettu syöksemään hänet vallasta.

– Salamasota ei onnistunut. Me pidimme maamme itsellämme, Lukashenka sanoi.