Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Super-Mario" Draghista tulee Italian uusi pääministeri

Euroopan keskuspankin ex-puheenjohtajasta Mario Draghista tulee Italian seuraava pääministeri. Hän otti perjantaina toimen virallisesti vastaan presidentti Sergio Mattarellalta.

Draghi vannoo virkavalansa lauantaina.

Draghin hallitukseen tulee mukaan muun muassa Italian keskuspankin veteraaneihin kuuluva Daniele Franco.

Draghin valinta Italian johtoon varmistui käytännössä jo torstaina, kun parlamentin suurin puolue Viiden tähden liike ilmoitti tukevansa häntä. Lähes kaikki muut Italian puolueet olivat ilmoittaneet tuestaan jo aiemmin.

Uudella hallituksella on heti edessään koko joukko tärkeitä talouspäätöksiä, sillä maan talous on ollut vaikeuksissa jo ennen kuin koronapandemia iski maahan tuhoisalla voimalla. Maan bruttokansantuote kutistui viime vuonna lähes yhdeksän prosenttia.

Lisäksi Italian on esitettävä huhtikuun loppuun mennessä suunnitelmansa siitä, kuinka se käyttää EU:n koronaelpymisrahaston noin 200 miljardia euroa.

Italia on ollut jo lähes kuukauden ilman toimivaa hallitusta sen jälkeen, kun entinen pääministeri Matteo Renzi ja hänen pienpuolueensa Italia Viva lähti hallituksesta. Pääministeri Giuseppe Conte joutui lopulta eroamaan viime viikolla.

Pääministerin paikka on Italiassa tunnetusti tuulinen. Pääministerit ovat vaihtuneet viimeksi kuluneen 75 vuoden aikana keskimäärin 14 kuukauden välein. Uudesta hallituksesta tulee 67:s toisen maailmansodan jälkeen.