Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjien mukaan näyttö Trumpin tuomitsemiseen virkarikosoikeudenkäynnissä on vahva – "Olemme todistaneet, että hän petti maansa, olemme todistaneet, että hän petti perustuslain ja olemme todistaneet, että hän petti virkavalansa"

Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin syyttäjät ovat pitäneet loppupuheenvuoronsa. Syyttäjiä johtaneen demokraattien Jamie Raskinin mukaan he ovat osoittaneet, että Trump oli kongressiin loppiaisena hyökänneiden mellakoitsijoiden tosiasiallinen väkivaltaan yllyttäjä.

– Olemme todistaneet, että hän petti maansa, olemme todistaneet, että hän petti perustuslain ja olemme todistaneet, että hän petti virkavalansa, luetteli Raskin.

– Senaattorit, tämän oikeudenkäynnin ei ole tarkoitus olla lopullinen analyysi Donald Trumpista: tämä maa ja maailma tietää jo, kuka Donald Trump on. Tässä oikeudenkäynnissä on kyse siitä, keitä me olemme, hän jatkoi uutiskanava CNN :n mukaan.

Ennen syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuoroja senaatti keskusteli siitä, kutsutaanko oikeudenkäyntiin todistajia. Lopulta oikeudenkäyntiä jatkettiin ilman todistajia.

Senaatti päätti ensin äänin 55–45, että todistajien kuuleminen sallitaan. Kuulemisen puolesta äänestivät kaikki demokraatit ja viisi republikaania. Todistajien kuulemista halusi demokraattien syyttäjiä johtava Raskin, koska demokraatit olisivat halunneet kuultavaksi edustajainhuoneen republikaanin Jaime Herrera Beutlerin.

Beutler kertoi perjantaina edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthyn ja Trumpin puhelusta loppiaisena tapahtuneen kongressin mellakan aikana. Raskinin mukaan Beutleria olisi voitu kuulla videopuhelun välityksellä, mikä ei olisi vienyt aikaa kuin tunnin.

Tämän jälkeen Trumpin puolustusasianajajat uhkasivat hekin kutsua koko joukon todistajia: muun muassa edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin ja varapresidentti Kamala Harrisin.

Istuntotauon aikana syyttäjät ja Trumpin puolustus tekivät sopimuksen, jonka mukaan Beutlerin lausunto liitetään suoraan osaksi oikeuden pöytäkirjoja eikä häntä kutsuta todistajaksi. Tämän jälkeen kumpikin osapuoli lupasi olla kutsumatta todistajia, ja istunnossa siirryttiin loppupuheenvuoroihin, joille oli varattu aikaa yhteensä neljä tuntia.

Äänestys todistajien kutsumisesta oli senaatissa erittäin sekava, eikä osa senaattoreista tuntunut tietävän lainkaan, mistä he olivat äänestämässä.

McConnell äänestää vapauttamisen puolesta

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell kertoi lauantaina aikovansa äänestää Trumpin vapauttamisen puolesta. McConnell ei ole aikaisemmin kertonut omaa kantaansa, mutta on antanut muille republikaanisenaattoreille vapaat kädet äänestää niin kuin haluavat.

McConnell perusteli kantaansa sillä, että virkasyyteoikeudenkäyntiä tulisi käyttää lähinnä presidentin panemiseen viralta. Koska Trump ei enää ole virassa, senaatin toimivalta ei hänen mukaansa ulotu tuomitsemiseen.

McConnell vihjasi kuitenkin puoluetovereilleen osoittamassa kirjeessä selvästi, ettei hän pidä Trumpia täysin syyttömänä

– Perustuslaki tekee täysin selväksi, että presidentti voidaan panna syytteeseen rikosoikeudessa sen jälkeen kun hänen kautensa on päättynyt. Mielestäni tämä vie pohjan pois edustajainhuoneen esiin tuomalta "tammikuun argumentilta", McConnell kirjoitti.

Virkarikosoikeudenkäynnin syyttäjät ovat varoittaneet, että Trumpin syyttämättä jättäminen avaisi oven mahdollisuudelle jossa tulevat presidentit voisivat virkakautensa viimeisillä hetkillä tammikuussa rikkoa huoletta määräyksiä, koska tietäisivät, ettei heitä vastaan nosteta syytteitä.

Jotta Trump tuomittaisiin, pitäisi kaikkien 50 demokraattisenaattorin sekä 17 republikaanisenaattorin äänestää häntä vastaan.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Hän on myös ensimmäinen, jota vastaan käydään senaatissa oikeutta presidenttikauden jo päätyttyä.