Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO:n tutkijat eivät saaneet Kiinan-matkaltaan kaikkia haluamiaan tietoja – heitä olisi kiinnostanut ajanjakso ennen pandemian alkamisajankohdaksi katsottua joulukuuta 2019 Wuhanissa

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön tutkijat eivät saaneet Kiinalta riittävästi raakadataa koronaviruspandemian alkuvaiheista, kertoo järjestön tutkijoiden matkaa Wuhaniin johtanut Peter Ben Embarek.

– Haluamme lisää tietoa, ja olemme pyytäneet lisää tietoa. Turhautuneisuuteemme sekoittuu kuitenkin tieto siitä, mikä on mahdollista milläkin aikajänteellä, Embarek sanoi. Hän toivoi, että tutkijat saisivat vielä haluamansa tiedot käyttöön.

WHO:n tutkijaryhmän neljän viikon vierailu Wuhaniin päättyi aikaisemmin tällä viikolla. Tutkijat eivät onnistuneet selvittämään, mistä pandemia on peräisin. Sen uskotaan saaneen alkunsa Wuhanista joulukuussa 2019, mutta toistaiseksi ei ole varmistunut, mistä virus siirtyi ihmisiin.

WHO:n tutkijat olisivat halunneet saada käyttöönsä tietoja sellaisista sairaustapauksista ennen pandemian alkua, joihin liittyi muassa keuhkokuume, flunssa tai kuume. Tällaisissa tapauksissa syynä olisikin voinut olla uusi koronavirus.

Ennen tutkijaryhmän tuloa kiinalaistutkijat olivat tunnistaneet 72 000 tällaista tapausta lokakuun ja joulukuun välillä. Tapaukset käytiin läpi tiettyjen kriteerien perusteella, ja niistä vain 92 valikoitui jatkotutkimuksiin. Yksikään ei kuitenkaan lopulta paljastunut koronaksi.

– Haluaisimme ymmärtää ne kriteerit, joilla päästiin 72 000 tapauksesta 92:een. Ehkäpä voisimme soveltaa vähemmän tiukkoja kriteerejä ja saada suuremman määrän tapauksia tutkimuksiin seuraavassa tutkimusvaiheessa, Embarek aprikoi.