Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin syytteen sisällössä ei ollut mitään kiistanalaista, vaikka äänestystulos ei riittänytkään tuomioon, sanoo presidentti Biden – kyselyn mukaan enemmistö amerikkalaisista estäisi Trumpin uudet ehdokkuudet julkisiin virkoihin

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden muistutti demokratian hauraudesta ottaessaan kantaa edeltäjänsä Donald Trumpin vapautumiseen virkarikossyytteestä.

Bidenin lausunnon mukaan syytteen sisällössä ei ollut mitään kiistanalaista, vaikka senaatin äänestystulos ei riittänytkään tuomioon. Edustajainhuoneen nostamassa virkasyytteessä Trumpia syytettiin kapinan lietsomisesta hänen kannattajiensa tunkeuduttua kongressirakennukseen 6. tammikuuta.

Myöhään lauantaina Suomen aikaa 57 senaattoria äänesti ex-presidentti Trumpin tuomitsemisen puolesta ja 43 sitä vastaan. Syytteen läpimeno olisi vaatinut kahden kolmasosan tuen. Bidenin lausunto julkaistiin tunteja äänestystuloksen jälkeen, varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

"Demokratiaa pitää aina puolustaa"

Biden nosti erikseen lausunnossaan esiin Mitch McConnellin, republikaanien vähemmistöjohtajan senaatissa. McConnell aiemmin sanoi äänestäneensä Trumpin vapauttamisen puolesta, mutta pitävänsä silti tätä "käytännössä ja moraalisesti" syypäänä Capitolin mellakkaan.

– Jopa he, jotka vastustivat tuomiota, kuten Mitch McConnell, uskovat Trumpin syyllisyyteen, Bidenin lausunnossa todettiin.

McConnell perusteli äänestäneensä Trumpin tuomitsemista vastaan siksi, ettei tämä ollut enää presidentti eikä senaatilla siten olisi McConnellin tulkinnan mukaan ollut perustuslain mukaista päätösvaltaa asiassa.

Loppiaisen mellakan yhteydessä kuoli viisi ihmistä.

– Tänään ajattelen heitä, jotka seisoivat urheina vartiossa tuona tammikuun päivänä. Ajattelen kaikkia heitä, jotka menettivät henkensä sekä heitä, joiden henkeä uhattiin, Biden sanoi.

– Ajattelen myös heitä kaikkia, joilla oli rohkeutta puolustaa demokratiamme loukkaamattomuutta – demokraatteja ja republikaaneja, vaalivirkailijoita ja tuomareita, kansan valitsemia edustajia ja vaalityöntekijöitä, ennen ja jälkeen vaalien, hän jatkoi.

Yhdysvaltain kongressi oli loppiaisena kokoontunut vahvistamaan marraskuisten presidentinvaalien tulosta ja Bidenin vaalivoittoa. Uudelle kaudelle pyrkinyt Trump väitti sitkeästi ja harhaanjohtavasti vaalien tulosta vääristellyksi. Vaalivilpistä ei ole löydetty mitään todisteita.

– Tämä jakso historiassamme muistuttaa demokratian olevan hauras. Että sitä pitää aina puolustaa. Että meidän pitää olla valppaina. Ettei väkivallalle ja ääriajattelulle ole Amerikassa tilaa, muotoili Biden, jonka mukaan johtajilla on erityinen vastuu totuudessa pysymisestä.

Trumpin toimet ja jatkomahdollisuudet jakavat ihmisiä

Enemmistö amerikkalaisista estäisi Trumpin asettumisen uudelleen ehdolle julkiseen virkaan, käy ilmi uutistoimisto Reutersin teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan 53 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, että Trumpin ehdokkuudet julkisiin virkoihin pitäisi jatkossa estää. 39 prosenttia vastaajista oli puolestaan sitä mieltä, että Trump voi asettua ehdokkaaksi julkisiin virkoihin jatkossakin.

Kyselyn mukaan 71 prosenttia amerikkalaisista pitää Trumpia ainakin osittain syyllisenä Yhdysvaltain kongressissa 6. tammikuuta tapahtuneeseen mellakointiin.

Kuitenkin vain noin puolet amerikkalaisista on kyselyn mukaan sitä mieltä, että Trumpia vastaan nostetun virkasyytteen olisi pitänyt johtaa senaatin tuomioon.

30 prosenttia vastaajista piti Trumpia täysin syyllisenä kongressitalossa nähtyyn mellakointiin.

Lähes puolet kyselyn republikaaneja kannattavista vastaajista piti Trumpia ainakin osittain syyllisenä kongressitalon mellakointiin.

Kysely tehtiin noin tuhannelle täysi-ikäiselle amerikkalaiselle perjantaina sen jälkeen, kun Trumpin puolustusasianajajat olivat esittäneet oman puheenvuoronsa senaatissa.