Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä muodostettiin ihmisketjuja pidätettyjen oppositiohahmojen puolisoiden tueksi

Venäjällä sadat naiset osoittivat ystävänpäivänä tukensa vankilarangaistukseen tuomitun opposition johtohahmo Aleksei Navalnyin ja muiden pidätettyjen oppositiohahmojen puolisoille. Moskovassa ja Pietarissa naiset muodostivat pitkiä ihmisketjuja, jollaisia on hiljan nähty myös poliittisessa turbulenssissa olevalla Valko-Venäjällä.

Sunnuntaina Moskovan kirpakassa pakkassäässä kaupungin keskustaan kokoontui noin 300 naista. He halusivat muistuttaa, että myös Navalnyin vaimo Julija Navalnaja ja muiden pidätettyjen lähiomaiset ovat oppositioon kohdistuvien pidätysten uhreja.

– Ketjulla haluamme osoittaa olevamme rakkauden puolella ja väkivaltaa vastaan, ihmisketjuun osallistunut 22-vuotias opiskelija kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Pietarissa satakunta naista kerääntyi ketjuun poliittisen sorron uhreille pystytetyn muistomerkin äärelle.

Navalnyi sai runsas viikko sitten runsaan kahden ja puolen vuoden vankilatuomion palattuaan Saksasta Venäjälle, kun hänen aikaisempi ehdollinen tuomionsa muutettiin ehdottomaksi. Navalnyi paluuta ja pidätystä seuranneiden laajojen mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty ainakin 10 000 ihmistä.

Mielenilmaisua taskulampuilla

Massapidätysten jälkeen Navalnyin tukijoukot ovat pyrkineet järjestämään turvallisempia tapoja mielenilmaukseen. Ystävänpäivänä Navalnyin kannattajia kehotettiin muun muassa sytyttämään kynttilöitä sydämen muotoisiksi kuvioiksi tai osoittamaan taivaalle kännyköiden valoilla ja lähettämään sitten kuvia sosiaaliseen mediaan.

Navalnyin avustajat julkaisivat Twitterissä kuvia pieniksi joukoiksi kerääntyneistä "valomielenosoittajista" eri puolilta Venäjää pitkin sunnuntaita.