Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarin syrjäytetty johtaja Suu Kyi tuodaan oikeuden eteen tällä viikolla

Myanmarin syrjäytettyä johtajaa Aung San Suu Kyitä kuullaan oikeudessa tällä viikolla, hänen asianajajansa kertoo.

Asianajajan mukaan sekä Suu Kyitä että niin ikään vangittuna olevaa syrjäytettyä presidenttiä Win Myintiä kuullaan oikeudessa videoyhteyden välityksellä tiistaina ja keskiviikkona.

Suu Kyi on virallisesti syytettynä maan tuonti- ja vientilakien rikkomisesta hänen kotoaan löytyneiden radiopuhelimien perusteella. Myintiä taas syytetään koronavirusrajoitusten rikkomisesta syyskuisen vaalitilaisuuden osalta.

Suu Kyitä ei ole nähty julkisuudessa vallankaappauksen jälkeen, mutta Suu Kyin johtaman NLD-puolueen mukaan hän on hyvissä voimissa. Syrjäytetyn johtajan asianajaja kertoi, ettei häntä ole vielä päästetty tapaamaan Suu Kyitä.

Armeija kaappasi vallan Myanmarissa ja syrjäytti Suu Kyin johtaman demokraattisesti valitun hallituksen kaksi viikkoa sitten. Asevoimat on perustellut vallankaappausta sillä, että NLD:n marraskuussa voittamissa parlamenttivaaleissa olisi tapahtunut laajaa vaalivilppiä.

Suu Kyin ohella armeija vangitsi muutakin maan poliittista johtoa. Yhteensä vallankaappaukseen liittyen on pidätetty noin 400 ihmistä, osa heistä sotilashallintoa vastustaneita mielenosoittajia.

Juntta lähetti kaduille panssaroituja ajoneuvoja

Mielenosoitukset jatkuivat maanantaiaamuna Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa internetkatkon ja joukkojen kaduille lähettämisen jälkimainingeissa.

Sotilasjuntta on viime päivinä lisännyt toimiaan mielenosoitusten ja kansalaistottelemattomuuskampanjan tukahduttamiseksi. Maanantain vastaisena yönä kenraalit määräsivät tunteja kestäneen internetin alasajon ja lähettivät sotilasjoukkoja ympäri maata.

BBC :n mukaan panssaroituja ajoneuvoja on ilmaantunut useiden kaupunkien kaduille, myös Yangoniin. Panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja oli Yangonissa muun muassa keskuspankin lähistöllä.

Verkkoliikennettä tarkkailevan NetBlocks-järjestön mukaan hallinnon määräämä internetin alasajo katkaisi yhteydet Myanmariin lähes tyystin. Työpäivän alun aikoihin internetyhteydet alkoivat kuitenkin palailla. NetBlocksin mukaan internet oli alhaalla noin kahdeksan tunnin ajan.

Järjestö kuitenkin huomautti, että sosiaalisen median käyttö on edelleen estetty valtaosalta myanmarilaisista.

Yangonin pohjoisosaan kokoontui maanantaiaamuna satoja tekniikan alan opiskelijoita osoittamaan mieltä sotilasjunttaa vastaan. Lisäksi maan eteläosassa sijaitsevassa Dawein kaupungissa oli mielenosoitus. Satojen ihmisten mielenilmausta oli lähtenyt tahdittamaan marssiorkesteri.

Osa mielenosoittajista kantoi Daweissa armeijaa vastustavia kylttejä, joissa luki "He tappavat päivällä. He varastavat yöllä. He valehtelevat tv:ssä".

Sunnuntaina poliisi ampui mielenosoittajia kohti

Vaikka armeijan otteet ovat koventuneet, sunnuntaina Myanmarissa osoitettiin mieltä jo yhdeksättä päivää putkeen.

Poliisin kerrottiin muun muassa käyttäneen kyynelkaasua ja ampuneen kohti mielenosoittajia maan pohjoisosassa Myitkyinassa. Paikalla olleen toimittajan mukaan oli jäänyt epäselväksi, oliko poliisi käyttänyt kumiluoteja vai kovia ammuksia.

Viranomaisten kerrottiin lisäksi ottaneen kiinni ainakin viisi protesteja seurannutta toimittajaa.

Ihmiset olivat kokoontuneet Myitkyinassa estääkseen sähköverkon alasajon, josta oli liikkunut huhuja.

Yhdysvaltojen, Britannian ja EU:n suurlähettiläät jättivät Myanmarin hallinnolle yhteisen vetoomuksen, jossa kehotettiin viranomaisia olemaan käyttämättä väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

YK:n erityisedustajan Tom Andrewsin mukaan juntan yritykset tukahduttaa protestit väkivallalla kertoivat epätoivosta ja merkitsevät sitä, että sotilaat ovat julistaneet sodan omaa kansaansa vastaan.

– Huomio kenraalit! Teitä tullaan pitämään vastuullisina teoistanne, Andrews kirjoitti Twitterissä .