Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarissa sotilasjuntta vakuuttaa syrjäytetyn johtajan Suu Kyin olevan terve ja turvassa – asianajaja ja puolue eivät saa olla tähän yhteydessä

Myanmarin syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi on hyvissä voimissa ja turvassa, maata hallitseva sotilasjuntta kertoi tiistaina.

Suu Kyin asianajaja ja hänen johtamansa NLD-puolue eivät ole saaneet olla yhteydessä häneen, mutta syrjäytetyn johtajan on uskottu olevan kotiarestissa Naypyidawissa.

Armeijan edustajan Zaw Min Tunin mukaan sekä Suu Kyi että syrjäytetty presidentti Win Myint ovat turvassa ja hyvissä voimissa.

– Ei heitä ole pidätetty. He asuvat omissa kodeissaan, Zaw Min Tun sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Armeija kaappasi vallan ja vangitsi Suu Kyin ja muuta maan poliittista johtoa kaksi viikkoa sitten.

Oikeudenkäynnin Suu Kyitä vastaan on tarkoitus alkaa pian. Häntä syytetään maan tuonti- ja vientilakien rikkomisesta hänen kotoaan löydettyjen radiopuhelinten perusteella, ja tiistaina hänen kerrottiin saaneen syytteen myös luonnononnettomuuslain rikkomisesta. Yksityiskohtia Suu Kyin syytteestä ei ole kerrottu, mutta aiemmin myös syrjäytetty presidentti Myint sai syytteen saman lain rikkomisesta, koska hänen syksyisen kampanjatilaisuutensa katsottiin rikkoneen koronavirusrajoituksia.

Juntta katkaisi taas netin

Internet oli Myanmarissa poikki toisena perättäisenä yönä, kun sotilasjuntta pyrki tukahduttamaan vallankaappauksen vastaisia mielenosoituksia ja kansalaistottelemattomuuskampanjaa.

Yhteydet Myanmariin olivat maanantain vastaisen yön tavoin lähes kokonaan poikki yön ajan.

– He sulkivat internetin, koska he haluavat tehdä pahoja asioita. Emme nukkuneet koko yönä, koska halusimme nähdä, mitä tapahtuisi, kertoi maan suurimman kaupungin Yangonin asukas Win Tun uutistoimisto AFP:lle.

Sotilasjuntta on myös lähettänyt viime päivinä kaduille aiempaa enemmän sotilaita ja panssaroituja ajoneuvoja, tarkoituksenaan ilmeisesti pelotella kansalaisia. Mielenosoitukset jatkuivat silti maanantaina, joskin osanotto oli hieman vähäisempää kuin edellisinä päivinä.

Maanantaina kuusi ihmistä haavoittui Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa, kun poliisi käytti ritsoja ja kumiluoteja mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat vastasivat heittelemällä poliisia tiileillä.

Mielenosoitukset jatkuivat myös tiistaina.

Lakot iskevät armeijan taloudellisiin intresseihin

Vallankaappauksesta suuttuneet myanmarilaiset ovat taistelleet junttaa vastaan mielenosoitusten ohella kansalaistottelemattomuudella. Monilla yhteiskunnan sektoreilla merkittävä osa työntekijöistä on mennyt lakkoon.

Tarkoituksena on heikentää sotilashallinnon otetta maahan ja iskeä armeijan taloudellisiin intresseihin. Moni myanmarilainen uskoo, että sotilasjuntta on mahdollista kaataa tätä kautta. Esimerkiksi pankkisektorin lakkoilun toivotaan iskevän armeijan rahavirtoihin.

– Jos lakkaamme menemästä töihin, taloudellinen sektori lakkaa toimimasta. (Asevoimien komentaja) Min Aung Hlaing ja sotilasdiktaattorit välittävät taloudesta, koska he rakastavat rahaa. Uskon vahvasti, että voimme kaataa diktaattorit, jos koko pankin henkilökunta liittyy kansalaistottelemattomuusliikkeeseen, pankkityöntekijä Daw Thandaw Kyaw kertoi New York Timesille .

Lehden haastattelema asiantuntija arvioi, että noin kolme neljäsosaa Myanmarin noin miljoonasta valtion virkamiehestä on lopettanut työskentelyn. Sähkö- ja energiaministeriössä noin 60 prosenttia työntekijöistä on mennyt lakkoon, mikä vaikeuttaa esimerkiksi sähkölaskujen lähettämistä kansalaisille.

Kuluttajat ovat myös alkaneet boikotoida yrityksiä, jotka ovat armeijan hallinnassa.

Juntan johtaja Min Aung Hlaing on kehottanut valtion työntekijöitä palaamaan töihin, ja hän sanoi näiden joutuneen "häikäilemättömien ihmisten" yllyttämiksi.