Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vaatii Venäjää vapauttamaan heti Navalnyin – Venäjän mukaan vapauttamiselle ei laillisia perusteita

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) vaatii päätöksessään Venäjää vapauttamaan välittömästi oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin.

EIT:n katsoo, että Navalnyin henki saattaa olla uhattuna vankilassa.

Venäjän oikeusministeri Konstantin Tshujtshenko sanoi uutistoimisto Interfaxille, että EIT:n päätös on "kohtuuton ja lainvastainen" eikä ole "laillisia perusteita tämän henkilön vapauttamiselle vankeudesta".

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova syytti EIT:tä Venäjän "painostamisesta" ja "sekaantumisesta" Venäjän sisäisiin asioihin.

Tämän kuun alussa venäläinen tuomioistuin muutti Navalnyin 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion ehdottomaksi. Koska hän oli istunut kotiarestissa vuoden, vankeusaikaa jää käytännössä jäljelle 2,5 vuotta.

Rikosseuraamusviraston mukaan Navalnyi oli rikkonut toistuvasti tuomion ehtoa ilmoittautumisesta viranomaisille.

Navalnyin puolustus kiisti syytteet muun muassa korostamalla, että Navalnyi oli ollut koomassa ja sairaalahoidossa Saksassa. Lisäksi hänen olinpaikkansa oli, päinvastaisista väitteistä huolimatta, ollut koko ajan hyvin Venäjän viranomaisten tiedossa.

Navalnyi otettiin kiinni, kun hän palasi tammikuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, missä hän toipui kuukausia myrkytyksestä. Navalnyin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytökset.

EIT on jo aiemmin todennut Navalnyin alkuperäisen, vuonna 2014 saaman kavallustuomion "mielivaltaiseksi ja kohtuuttomaksi".