Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi pieni unohdus kotipihassa voi tuoda autoilijalle ison laskun – renkaissakin piilee riskinsä, kun matka vie kohti pohjoista

Talvilomakausi on alkamassa, ja moni on suunnitellut lähtevänsä reissuun. Useissa tapauksissa kotipihalta startataan matkaan omalla autolla.

Autoliitto suosittelee käymään läpi ennen matkalle lähtöä yksinkertaisen tarkastuslistan, jotta matka ei katkea kesken kaiken.

Autoliiton mukaan uusien autojen omistajilta saattaa unohtua yksi oleellinen asia, josta seuraa helposti kallis loppulasku.

Liitosta muistutetaan, että vaikka varsinkin uudemmat autot varoittavat moottoriöljyn määrän laskiessa, on öljyt syytä tarkastaa ihan konkreettisesti tikusta. Monen matka on keskeytynyt turhaan siihen, kun varoitusta öljyn alhaisesta määrästä ei olekaan tullut ajoissa. Samalla seurauksena voi olla kallis moottoriremontti.

– Öljyä voi joutua lisäämään myös huoltojen välillä. Mukana kannattaakin pitää litran pullo samaa öljyä kuin mitä moottorissa jo on, jotta sitä voi tarvittaessa lisätä, Autoliiton matkanjatkamispalveluista vastaava operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen korostaa.

Oksanen muistuttaa myös lasinpesunestesäiliön täyttämisestä riittävän pakkaskestävällä nesteellä sekä jäähdytinnesteen määrän tarkastamisesta.

Autoliitosta muistutetaan myös, että liian alhaiset rengaspaineet lisäävät rengasrikon riskiä. Kun auto pakataan täyteen tavaraa, pitää renkaisiin lisätä ilmaa. Lisäksi kylmä ilma alentaa rengaspaineita.

– Jos matkaan lähdetään oikeilla paineilla lämpimästä parkkihallista, pohjoisen paukkupakkasissa renkaissa voikin olla jo 0,3–0,5 baria liian vähän ilmaa. Paineet on siis hyvä tarkastaa tankkaustauolla, jos lämpötila on laskenut huomattavasti, Oksanen sanoo.

Sähköautojen toimivuutta on epäilty kovilla pakkasilla, mutta Autoliiton avustuksissa sähköautot eivät erotu joukosta.

– Sähköautoissa ei ole pakkasessa jähmettyvää moottoriöljyä eikä polttoaine jäädy, joten sähköautot ovat sinällään aika toimintavarmoja. Haasteita aiheuttavat toimintamatkan lyheneminen pakkasella sekä autojen latauksessa ilmenevät ongelmat, Oksanen listaa.

Entä jos matkalla tulee kaikesta varautumisesta huolimatta automurheita?

Autoliitosta huomautetaan, että matkan mahdolliseen keskeytymiseen pitää varautua etukäteen ainakin pitämällä lämpimät vaatteet ja heijastinliivit käden ulottuvilla.

Liitosta toivotaan, että matkanjatkamispalvelun puhelinnumero on puhelimen muistissa, jotta sitä ei joudu hädän hetkellä etsimään. Autoliitolta voi tilata tiepalveluapua myös mobiilisovelluksella, joka on veloituksetta ladattavissa sovelluskaupoista.