Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Puolueen aatteellinen linja tärkeintä äänestettäessä

Puolueen aatteellinen linja on tärkein tekijä äänestettäessä, ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Lähes kolme neljännestä asettaa aatteellisen linjan ratkaisevaksi tai melko ratkaisevaksi syyksi puolueen valintaan.

Seuraavaksi tärkein tekijä on puolueen toiminta yleensä koko maassa 65 prosentin osuudella. Yli puolet arvostaa myös puolueen kykyä ajaa oman sosiaalisen ryhmän etuja.

Sen sijaan vähemmän keskeisiä ovat protesti, halu näpäyttää päättäjiä, vaihtelunhalu tai vaalikoneen tarjoama tulos. Myöskään ystävien suosituksilla ei tunnusteta olevan suurta merkitystä.

Vastaukset menevät ristiin, kun kysytään, onko puolue vai yksittäinen ehdokas ratkaiseva syy äänestyspäätöksessä.

Reilu kolmannes ilmoittaa, että puolue on paljon tai jonkin verran tärkeämpi kuin ehdokas. Yli neljännes painottaa ehdokasta. Kolmannes arvioi, että puolue ja ehdokas ovat yhtä tärkeitä asioita valintatilanteessa.

Puolueen painoarvo äänestyspäätöksessä on lisääntynyt neljän vuoden takaisesta 26 prosentista 35 prosenttiin.

Nuoret katsovat enemmän puoluetta kuin keski-ikäiset

Tutkimuksen mukaan kuntatyypillä on selvä vaikutus mielipiteisiin. Kaupungeissa puolueen merkitys korostuu merkittävästi, jopa yli kaksinkertaiseksi maaseutuun verrattuna.

Kaupunkipuolue vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista enemmistö pitää puoluetta tärkeämpänä tekijänä äänestettäessä. Keskustan kannattajien enemmistö poikkeaa muista pitäessään puoluetta ja ehdokasta yhtä tärkeänä.

Nuorimpien, 18–30-vuotiaiden, keskuudessa esiintyy muita enemmän puoluetta tärkeämpänä pitäviä. Keski-ikäisten, 41–50-vuotiaiden parissa on keskimäärää enemmän niitä, jotka pitävät ehdokasta tärkeämpänä kuin puoluetta.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS . Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.