Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestöjen raportti: Jopa kolmasosa makean veden kalalajeista vaarassa kuolla sukupuuttoon

Tuoreen raportin mukaan jopa kolmasosa makean veden kalalajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon, vaikka ne ovat elintärkeitä monille maailman ihmisille, talouksille ja ekosysteemeille.

Tiedot käyvät ilmi ympäristöjärjestö WWF:n ja 15 muun järjestön yhteisestä World’s Forgotten Fishes -raportista.

Kalojen elinedellytykset sivuutetaan raportin mukaan säännönmukaisesti päätöksenteossa. Suomessa tämä näkyy etenkin vaelluskalojen uhanalaistumisena.

Raportti kertoo, että maailmassa on yli 18 000 makean veden kalalajia, joista siis noin kolmasosa on uhanalaisia. Kalakantoja uhkaavat padot, kosteikkojen kuivaaminen, maatalouden kasteluveden otto, käsittelemättömän jäteveden ja myrkkyjen johtaminen vesistöihin, kestämättömät kalastusmenetelmät, ruoppaukset, vieraslajit ja ilmaston lämpeneminen.

Makeissa vesissä elää hieman yli puolet maailman kaikista kalalajeista, vaikka virtavedet, järvet ja kosteikot kattavat ainoastaan yhden prosentin maapallon pinta-alasta.

Makean veden kalat ovat noin 200 miljoonan ihmisen pääasiallinen eläinproteiinin lähde ja tuovat elannon noin 60 miljoonalle ihmiselle, raportissa muistutetaan.