Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalilupauksiin uskovien osuus noussut kahdessa vuodessa – valtaosa suomalaisista yhä skeptisiä

Suomalaisten luottamus puolueiden vaalilupauksiin on noussut kahdessa vuodessa.

Tulokset käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) teettämästä selvityksestä. Loppuvuonna toteutetussa kyselyssä noin 30 prosenttia kertoi yleensä uskovansa puolueiden vaalilupauksiin, kun kahta vuotta aiemmin luku oli noin 20 prosenttia.

Tästä huolimatta valtaosa suomalaisista, noin 55 prosenttia, ei usko juurikaan tai ollenkaan vaalilupauksiin. Epävarmoja on runsas kymmenes.

Luottavaisimpia ovat SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden tukijat, epäluuloisimpia nyt-liikkeen, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten äänestäjät. Luottamus yleisesti puolueiden vaalilupauksiin on noussut kahdessa vuodessa eniten perussuomalaisten, keskustan ja SDP:n tukijoiden keskuudessa.

Kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen huomauttaa, että tuloksissa on yhteys hallituksen ja opposition väliseen asetelmaan. Vuoden 2018 tavoin hallituspuolueiden kannattajat uskovat vaalilupauksiin lähtökohtaisesti enemmän kuin oppositiopuolueiden tukijat.

Lisäksi Mykkäsen mukaan tulokset kertovat siitä, mitkä muut puolueet äänestäjät kokevat itselleen läheisiksi.

– SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat luottavat paitsi omaansa myös näiden kahden muun puolueen lupauksiin, Mykkänen sanoo.

Oma äänestysvarmuus suurin selittäjä

Tuloksissa ei näy suuria eroja vastaajien iän, ammatin, koulutustaustan tai asuinpaikan suhteen. Vastaajista 51–60-vuotiaat, akateemisesti koulutetut, suurissa kaupungeissa asuvat ja ylemmät toimihenkilöt ovat hieman muita luottavaisempia.

Sen sijaan erot esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä ovat virhemarginaalin sisällä toisistaan.

Suurimman eron määrittää äänestysvarmuus. Varmasti äänestävistä 40 prosenttia kertoo uskovansa lupauksiin, kun epävarmoilla luku jää 20 prosenttiin ja nukkuviksi ilmoittautuvilla 10 prosenttiin.

Kyselyn toteutti Kantar TNS marras-joulukuun taitteessa. Vastaajia oli runsas tuhat, ja koko aineiston virhemarginaali on enimmillään kolmisen prosenttiyksikköä suuntaansa.