Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armenian oppositio ja armeija vaativat pääministerin eroa, pääministeri syyttää armeijaa vallankaappausyrityksestä

Armenian opposition mukaan maan pääministerillä Nikol Pashinjanilla on viimeiset hetket erota. Samalla oppositio vaati, ettei pääministeri lietso sisällissotaa. Väitteiden tueksi yli 10 000 mielenosoittajaa marssi pääkaupunki Jerevanissa vaatien Pashinjanin eroa.

Pashinjan itse marssi torstaina maan pääkaupunki Jerevanin halki 20 000 tukijansa kanssa ja sanoi tilanteen olevan jännitteinen mutta hallinnassa.

– Tilanne on jännitteinen, mutta meidän täytyy olla samaa mieltä siitä, ettei yhteenottoja sallita, Pashinjan sanoi.

Pääministeri Pashinjan on ajautunut törmäyskurssille niin maan armeijan kuin oppositionkin kanssa. Häntä syytetään epäonnistumisesta Vuoristo-Karabahin konfliktissa. Armeija vaati aiemmin Pashinjanin eroa tiedotteessaan.

Vastaiskuna pääministeri erotti pääesikunnan päällikön Onik Gasparjanin ja kutsui erovaatimuksia vallankaappausyritykseksi.

Hieman aiemmin Pashinjan oli erottanut myös pääesikunnan apulaispäällikön Tigran Khatshatrjanin. Khatshatrjan oli ennen erottamistaan arvostellut pääministerin lausuntoja Vuoristo-Karabahin konfliktista.

Armeija kritisoi kannanotossaan Pashinjanin päätöstä ja vaati pääministerin eroa.

– Erottamispäätös perustui täysin Pashinjanin henkilökohtaisiin tunteisiin -- Pashinjan ja hänen hallintonsa eivät kykene tekemään sopivia päätöksiä, armeijan kannanotossa sanottiin.

Maan puolustusministeriö puolestaan julkaisi tiedotteen, jonka mukaan armeijan ei sovi osallistua politiikkaan.

Pashinjan on kertonut olevansa valmis neuvotteluihin opposition kanssa. Hän kuitenkin varoitti pidätyttävänsä kaikki vastustajansa, jotka menevät toimissaan poliittisia julkilausumia pidemmälle.

Pashinjania arvosteltu Vuoristo-Karabahin tulitaukosopimuksesta

Pashinjania on arvosteltu hänen toimistaan Vuoristo-Karabahin viime vuoden taisteluiden aikaan. Taisteluissa Armenia päätyi pahasti tappiolle Turkin tukemaa ja öljyrahoilla armeijaansa modernisoinutta Azerbaidzhania vastaan. Taistelut päättyivät tulitaukosopimukseen.

Pashinjania on vaadittu aiemminkin eroamaan mielenosoituksissa, joissa on arvosteltu tulitaukosopimusta, joka on Armenialle epäedullinen. Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen ehtojen mukaan Armenia suostui luovuttamaan Azerbaidzhanille kolme Vuoristo-Karabahin aluetta. Lisäksi Azerbaidzhan sai pitää taisteluissa valloittamansa neljä aluetta.

Tätä pidettiin Armeniassa kansallisena nöyryytyksenä, vaikkei Armenialla Pashinjanin mukaan ollut muita mahdollisuuksia välttää vielä pahempaa verilöylyä.

Maan oppositio on kutsunut koolle mielenosoituksia myös torstaina vaatiakseen pääministerin eroa.

Armenia ja Azerbaidzhan ovat vuosikausia kiistelleet Vuoristo-Karabahin alueen hallinnasta. Taistelut maiden välillä leimahtivat syyskuun lopussa.

Tulitauko maiden välillä alkoi marraskuussa. Taisteluissa kuoli yli 6 000 ihmistä.