Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman koronakuolemien määrä nousi jo yli 2,5 miljoonaan – Norja avaa rajan työmatkaliikenteelle Suomesta ja Ruotsista

Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu maailmanlaajuisesti jo yli 2,5 miljoonaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta .

Synkkiä rajapyykkejä on ylitetty tällä viikolla myös Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Määrällisesti eniten koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut Yhdysvalloissa, jossa ylittyi maanantaina 500 000 koronavirukseen liittyvän kuoleman raja.

Etelä-Amerikan väkirikkaimmassa maassa Brasiliassa on kirjattu yhteensä yli 250 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, maan terveysviranomaiset kertoivat torstaina. Synkkä rajapyykki ylittyi noin vuosi sen jälkeen, kun maassa oli vahvistettu ensimmäinen koronavirustartunta.

Yli 213 miljoonan asukkaan Brasiliassa koronavirukseen on tilastosivusto Worldometerin mukaan kuollut miljoonaa asukasta kohden 1 178 ihmistä. Suomessa vastaava suhdeluku on 133. Yhdysvalloissa taas on miljoonaa asukasta kohden kirjattu noin 1 570 kuolemantapausta.

Brasilia on kuolemantapausten määrän osalta Yhdysvaltain jälkeen toisena, kun taas kolmanneksi eniten kuolemia on kirjattu Meksikossa.

Norja avaa työmatkaliik ennettä

Norjan hallitus on päättänyt avata rajansa päivittäiselle työmatkaliikenteelle Suomesta ja Ruotsista ensi maanantaista alkaen. Ehtona rajan ylittämiselle on todistus sekä työpaikasta että enintään viikon vanhasta negatiivisesta koronatestistä, joka on voitu tehdä jossain kolmesta maasta.

Norjan päätös sulkea raja noin kuukausi sitten muilta kuin terveydenhuollon työntekijöiltä on aiheuttanut Norjan hallituksen mukaan suuria vaikeuksia noin 3 000:lle rajan yli töissä käyvälle.

Päätös rajan avaamisesta syntyi sen jälkeen, kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven oli puhunut asiasta puhelimessa Norjan pääministerin Erna Solbergin kanssa aiemmin tänään.

Ruotsin sosiaalihallitus: Raskaana olevat osittain koronan riskiryhmää

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan lasta odottavat naiset pitää määritellä raskausviikkojen 22–36 osalta kuuluviksi koronavirustaudin riskiryhmään. Uusi arvio perustuu siihen, että tautiin sairastuminen lisää ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuutta, mikä on puolestaan aina riski niin äidille kuin lapselle.

Sosiaalihallitus suosittaa, että kyseisillä viikoilla raskaana olevat naiset saisivat mahdollisuuden työskennellä niin tartuntaturvallisesti kuin vain mahdollista.

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan ei ole todisteita siitä, että covid-19-tauti olisi itsessään normaalia vaikeampi henkilön raskauden takia.

Viranomainen: Pfizerin ja Biontechin rokote säilyy aiempaa lämpimämmässä

Pfizerin ja Biontechin kehittämää koronarokotetta voidaan jatkossa säilyttää jonkin aikaa aiemmin vaadittua korkeammassa lämpötilassa, linjaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA.

FDA:n mukaan jäädytettyä ja laimentamatonta rokotetta voidaan jatkossa kuljettaa ja säilyttää lääkepakastimille ominaisissa lämpötiloissa. Tavallisesti lääkepakastinten lämpötila on noin 20 pakkasasteen tietämillä.

FDA:n päätös höllentää aiempaa vaatimusta, jonka mukaan kyseistä rokotetta tulisi säilyttää 60–80 pakkasasteessa.

Pfizer oli jättänyt FDA:lle tuoreeltaan uutta tutkimustietoa, jonka mukaan rokote pysyy vakaana tavallisissa pakastinlämpötiloissa jopa kahden viikon ajan.