Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa aloitetaan tutkinta New Yorkin kuvernööriin liittyen – kaksi ex-alaista syyttänyt seksuaalisesta ahdistelusta

Yhdysvalloissa aloitetaan tutkinta New Yorkin demokraattikuvernööri Andrew Cuomoon kohdistuneista syytöksistä. Jo kaksi ex-alaista on syyttänyt Cuomoa seksuaalisesta ahdistelusta.

Cuomon entisen terveyspoliittisen neuvonantajan mukaan Cuomo häiritsi häntä seksuaalisesti viime keväänä. Ex-alaisen mukaan Cuomo ei kosketellut häntä, mutta vihjaili seksuaalissävytteisesti. Naisen mukaan Cuomo, 63, oli esimerkiksi todennut 25-vuotiaalle alaiselleen olevansa "avoin tapailemaan 20-vuotiaita naisia".

Cuomoa syyteltiin jo aiemmin tällä viikolla ahdistelusta. Kuvernöörin neuvonantajana vuosina 2015–2018 työskennellyt nainen kertoi, että kuvernööri oli muun muassa suudellut ja kosketellut häntä ilman lupaa.

Väärinkäytökset kiistänyt Cuomo oli alkujaan valinnut entisen liittovaltion tuomarin Barbara Jonesin johtamaan tutkintaa syytöksistä. Kasvavan paineen alla hän kuitenkin suostui siihen, että osavaltion oikeusviranomaiset valitsisivat tutkinnanjohtajan.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan Jonesin valintaa oli kritisoitu, koska riippumattomat tahot eivät olleet tehneet valintaa. Lisäksi valinta oli kyseenalaistettu, koska Jonesilla on kytköksiä Cuomon pitkäaikaiseen neuvonantajaan.

Myös presidentti Biden tukee tutkinnan aloittamista

Sunnuntaina riippumattomasta tutkinnasta olivat esittäneet vaateita myös Cuomon oman puoleen edustajat. Tutkintaa olivat vaatineet ainakin havaijilaissenaattori Mazie Hirono ja kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki puolestaan kertoi sunnuntaina uutiskanava CNN :n haastattelussa, että presidentti Joe Biden tukee riippumattoman tutkinnan aloittamista Cuomon ahdistelusyytteiden vuoksi.

– Presidentti Biden on ollut johdonmukainen uskoessaan, että jokaista naista tulisi kuulla sekä kohdella kunnioituksella ja arvokkuudella, Psaki kertoi.

Sunnuntaisten vaateiden jälkeen Cuomon edustaja julkaisi tiedotteen, jonka mukaan kuvernööri on pyytänyt oikeusministeri Letitia Jamesia ja korkea-arvoista newyorkilaistuomaria Janet DiFiorea valitsemaan tutkinnan johtajan.

Tiedotteen mukaan Cuomo oli esittänyt pyynnön, ettei jäisi kuvaa riippumattomuuden puutteesta tai poliittisesta häirinnästä.

Kuvernööri pyysi edustajansa mukaan Jamesia ja DiFiorea valitsemaan tehtävään yksityispuolelta "riippumattoman ja ammattitaitoisen" asianajajan, joka voisi tutkia asian perinpohjaisesti ja julkaisemaan tutkinnasta julkisen raportin.

James itse oli painottanut aiemmin sunnuntaina tutkinnan tarvetta ja kertoi olevansa valmis valvomaan mahdollista tutkintaa.

Kuvernööri liemessä myös koronapandemian vuoksi

Kuvernööri on joutunut liemeen myös koronapandemian takia. Oikeusministeri James julkisti tammikuussa tietoja, joiden mukaan New Yorkin hoivakodeissa oli koronaan liittyviä kuolemantapauksia lähes kaksi kertaa niin paljon kuin aiemmin kerrottiin, yli 15 000 eikä 8 500. Tapauksia ei kirjattu oikein, koska sairaaloissa kuolleita koronapotilaita ei laskettu mukaan.

Cuomon hallinto ohjeisti viime vuoden maaliskuussa hoivakoteja ottamaan vastaan myös koronatartunnan saaneita potilaita. Ohjetta perusteltiin sillä, että haluttiin välttää sairaaloiden ylikuormittuminen.

Jupakat asettavat kyseenalaiseksi, voiko Cuomo pyrkiä neljännelle kaudelle kuvernööriksi ensi vuoden vaaleissa. Häntä oli aiemmin spekuloitu jopa demokraattien presidenttiehdokkaaksi, mutta tämä vaihtoehto alkaa näyttää yhä etäisemmältä.