Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarin hallituksen joukot ampuivat taas mielenosoittajia, kolme haavoittui vakavasti

Myanmarissa hallituksen joukot ovat jälleen ampuneet mielenosoittajia kovilla panoksilla, ja kolme mielenosoittajaa on saanut vakavia vammoja. Lääkintähenkilöstö kertoi tapahtumista uutistoimisto AFP:lle.

Hallituksen joukot avasivat tulen mielenosoittajia kohtaan tiistaina Kalayn kaupungissa maan luoteisosassa. Poliisi ja sotilaat käyttivät aluksi kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajia vastaan, ja vaihtoivat sitten koviin panoksiin.

Noin 20 mielenosoittajaa haavoittui. AFP:n haastatteleman lääkärin mukaan kolme mielenosoittajaa sai vakavia vammoja, ja he ovat kriittisessä tilassa. Yhtä oli ammuttu reiteen, toista vatsaan ja kolmatta rintaan.

Helmikuun alussa vallan kaapannut sotilasjuntta on vastannut mielenosoituksiin yhä kovemmin ottein. Sunnuntaina 18 ihmistä sai YK:n mukaan surmansa, kun hallituksen joukot ampuivat mielenosoittajia useissa Myanmarin kaupungeissa.

Tiistaina mielenosoitukset jatkuivat eri puolilla maata. Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa mielenosoittajien nähtiin käyttävän kypäriä ja kotitekoisia kilpiä suojautuakseen poliisien väkivallalta.

Kritiikkiä Asean-mailta

Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean käsittelee tänään Myanmarin tilannetta ulkoministerien videokokouksessa. Jotkut Kaakkois-Aasian maat ovat poikenneet tavanomaisesta linjasta ja kritisoineet kovasanaisesti Myanmarin sotilasjuntan kovia otteita mielenosoittajia vastaan.

Asean-maat välttävät yleensä puuttumasta toistensa sisäisiin asioihin, ja retoriikka on ollut siihen nähden kärjekästä.

– Olemme tyrmistyneitä kuolettavan voiman käytöstä siviilejä kohtaan, Singaporen ulkoministeri Vivian Balakrishnan sanoi maanantaina.

Balakrishnan junttaa on kehotettu pidättäytymään väkivallasta ja palaamaan demokratian tielle. Vauras Singapore on Myanmarin tärkein ulkomainen sijoittaja, minkä vuoksi sillä on katsottu olevan jonkin verran vaikutusvaltaa maan sotilashallintoon.

Myös alueen suurin maa, 270 miljoonan asukkaan Indonesia on laittanut Myanmarin juntalle painetta ja vaatinut paluuta demokratiaan.

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan Aseanin ulkoministerit pyytävät Brunein johtamassa videokokouksessa Myanmarin junttaa lopettamaan väkivallan ja hyökkäykset kansalaisiaan kohtaan. Myanmarin asevoimia myös pyydetään käymään keskusteluja kaikkien osapuolten, myös vallasta syrjäytetyn NLD-puolueen kanssa.

Asean-maita kritisoidaan usein passiivisuudesta kriisitilanteissa, koska ne pysyttelevät yleensä erossa toistensa asioista ja pyrkivät yksimielisiin päätöksiin. Nytkin asiantuntijat olettavat, että Aseanilta voidaan saada korkeintaan tiukkasanainen lausunto.

Singaporekin on sanonut olevansa haluton pakotteisiin Myanmaria kohtaan, koska ne voisivat satuttaa tavallisia kansalaisia.

Monilla Asean-mailla, kuten Thaimaalla, Kambodzhalla ja Laosilla, on itselläänkin itsevaltainen hallitus, joten niiden uskotaan olevan haluttomia järeisiin toimiin Myanmaria kohtaan.

Hallinto koventaa otteitaan

Länsimaat ovat tuominneet Myanmarin tapahtumat, ja esimerkiksi EU:n odotetaan asettavan pian pakotteita Myanmarin armeijaa vastaan.

Asevoimat kaappasi vallan Myanmarissa kuukausi sitten ja vangitsi maan demokraattisesti valitun johtajan Aung San Suu Kyin sekä muuta poliittista johtoa. Maanantaina oikeudenkäynti Suu Kyitä vastaan alkoi, ja häntä vastaan nostettiin samalla kaksi uutta syytettä.

Maassa on vallankaappauksesta lähtien ollut laajoja sotilashallinnon vastaisia mielenosoituksia, joihin on osallistunut satojatuhansia ihmisiä. Myanmarilaiset ovat vastustaneet sotilashallintoa myös kansalaistottelemattomuuskampanjalla, jossa työntekijät monilla aloilla ovat kieltäytyneet menemästä töihin.

Asevoimat on pyrkinyt kitkemään vastarintaa kovin ottein, ja sunnuntain väkivaltaisuudet olivat tähän asti pahimmat. YK:n mukaan maassa on myös otettu mielivaltaisesti kiinni yli 1 000 ihmistä viimeisen kuukauden aikana.

Juntta on pyrkinyt iskemään myös riippumatonta mediaa vastaan, ja useita toimittajia on pidätetty. Tiistain vastaisena yönä hallituksen joukot hakivat hallinnosta riippumattoman DVB-uutisorganisaation toimittajan tämän kotoa, DVB kertoi.