Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Suomen avi: Sisätiloja voi käyttää, kunhan asiakkaita on enintään 10 yhtä aikaa – Kiuru: "Aikaa ei pitäisi käyttää tulkintaeroista kiistelyyn"

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla pysyy ennallaan.

Sisätiloja kuten kuntosaleja on siis mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26. helmikuuta päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla 14. maaliskuuta saakka. Avi kertoi tiistaina ottaneensa ratkaisussaan huomioon sosiaali- ja terveysministeriöltä saamansa ohjauksen ja perusteellisen harkinnan jälkeen todenneensa, ettei perjantaina tehtyä päätöstä ole ohjauksen vuoksi syytä muuttaa.

Päätös tilojen sulkemisesta koskee:

– Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

– Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

– Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

– Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat.

– Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

– Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Tilojen käytössä on huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Etelä-Suomen avin linjaus on peruslinja sille, miten muut avit tekevät vastaavia päätöksiä.

- Näyttää vahvasti siltä, että meidänkin mahdollinen tilojen sulkupäätös tulee olemaan Etelä-Suomen avin kaltainen eli asiakastilojen käyttö sallittaisiin enintään kymmenelle hengelle yhtä aikaa, Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen toteaa.

Pukkinen perustelee samanlaista linjaa sillä, että Etelä-Suomen avin päätös syntyi muiden avien tukemana.

- Etelä-Suomen avin päätöksen juridista ja epidemiologista merkitystä pohti lukuisia lääkäreitä ja juristeja kaikkien avien yhteistyönä.

Eli esimerkiksi kuntosalin kävijät ympäri maan pääsevät treenaamaan jatkossakin, kunhan kuntosali rajaa yhtäaikaiset asiakkaat enintään kymmeneen ja noudattaa muitakin koronarajoituksia?

- Juuri näin, tämä on minun tulkintani, Pukkinen vastaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi toimii Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien alueilla. 

STM tiedotti tiistaina, että se harkitsee tarvetta lainsäädännön täsmentämiselle, jotta avien toimeenpano vastaisi paremmin lainsäätäjän tahtoa. 

STM:n näkemyksen mukaan lähtökohtana tulisi olla se tulkintavaihtoehto, joka parhaiten varmistaa ihmisten hengen ja terveyden suojaamisen sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. STM on pitänyt kiinni siitä, että tietyt julkiset tilat tulisi pääkaupunkiseudulla sulkea kokonaan määräajaksi.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti STT:n haastattelussa toiveen, että eri tahot yhtyisivät arvioon siitä, missä tilanteessa ollaan.

– Toimeenpanopuolella haasteenamme on, että tällaisessa kriisissä meidän ei pitäisi käyttää aika siihen, että jatkamme tulkintaeroista johtuvaa kiistelyä vielä seuraavien viikkojen aikana. Tässä tautitilanteessa lainsäätäjän tahto niin valmistelun kuin säätämisen osalta oli nimenomaan, että nämä tilat suljettaisiin. Nyt on myöhemmin osoittautunut, että avi ei jaa tätä samaa tulkintaa, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan lähtökohtana oli perusoikeuksien näkökulmasta, että perusoikeuksia joudutaan arvottamaan.

– Tässä tilanteessa kyllä tahtotila oli se, että elämän ja terveyden suojelemiseksi myös yksityisten tilojen avoinnaoloon voidaan tehdä tartuntatautilain pohjalta toimeenpanossa muutoksia, Kiuru jatkoi.

Ministerin mukaan nyt joudutaan arvioimaan sitä, tuodaanko eduskuntaan lakimuutos.

– Avien pöytään tuoma tulkintaerimielisyys johtaa siihen, että joudumme sosiaali- ja terveysministeriön osalta jälleen kerran arvioimaan, lähdemmekö eduskunnassa tekemään muutoksia tähän kokonaisuuteen sen varmistamiseksi, että myös avit tulevat siihen johtopäätökseen, jota lainsäätäjä tätä esitystä valmistellessaan ja hyväksyessään tarkoitti.