Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän Tsihanouskaja: Myös oppositio haluaa hyvän suhteen Venäjään – "Tässä vallankumouksessa ei ole kysymys idästä tai lännestä vaan ihmisarvosta"

Valko-Venäjän opposition johtohahmoksi puolivahingossa päätynyt Svjatlana Tsihanouskaja ei hyväksy ajatusta, että maan itsevaltaisen hallitsijan Aljaksandr Lukashenkan vastainen rintama olisi vailla selkeää päämäärää.

Suomessa vierailevan Tsihanouskajan mukaan uudet vaalit ovat ainoa tie ulos nykyisestä kurimuksesta. Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa tiistaina esiintynyt Tsihanouskaja ei edes sulje pois Lukashenkan mahdollisuutta osallistua vaaleihin. Koska Lukashenka on vallassa ainoastaan väkivallan ansiosta, ei Tsihanouskaja kuitenkaan usko kenenkään nykyhallinnon arvoja edustavan mahdollisuuksiin tulla valituksi.

– Mutta vaikka niin tapahtuisikin, se olisi kansan päätös, koska uusien vaalien on oltava Etyjin valvomat ja ehdottoman oikeudenmukaiset sekä läpinäkyvät, Tsihanouskaja totesi Katri Makkosen haastattelussa.

Vaalien aikaansaamiseksi pitäisi kuitenkin päästä neuvotteluyhteyteen kansan enemmistöä edustavat opposition ja Lukashenkan hallinnon välillä. Tähän hänen mukaansa voitaisiin tarvita myös Suomen apua, kenties Venäjän taivuttelemiseen tukemaan prosessia.

Tsihanouskaja tapasi Helsingissä tiistaina myös presidentti Sauli Niinistön.

"Ei enää poliittisia pelejä"

Tsihanouskaja arvioi Venäjän alkaneen vähitellen väsyä tukemaan Lukashenkaa, josta aiheutuu vain harmia. Toisaalta Kremlistä ei ole myöskään vastattu opposition yhteydenottoyrityksiin, vaikka Tsihanouskaja vakuuttaa myös opposition haluavan muodostaa hyvät suhteet maiden välille.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat ja pysyvät naapureina, joten jokin keino elää yhdessä täytyy löytää.

– Tässä (Valko-Venäjän) vallankumouksessa ei ole kysymys idästä tai lännestä vaan ihmisarvosta, oppositiojohtaja tiivistää.

Tsihanouskajan mukaan maiden suhde voisi olla jopa parempi kuin nykyään, mutta suhteen täytyy kuitenkin olla läpinäkyvä ja ymmärrettävä molemmille osapuolille.

– Ei enää mitään poliittisia pelejä, Tsihanouskaja sanoi.

Tsihanouskajan mukaan valkovenäläisten myönteinen suhtautuminen venäläisiin ei ole muuttunut kielteisemmäksi, sen sijaan suhde Kremliin on.

–  Koska meidän näkökulmastamme Lukashenkan tukeminen merkitsee tukea väkivallalle ja kiduttamiselle, Tsihanouskaja perusteli.

Muodollinen karkottaminen vireillä

Tsihanouskaja kertoi opposition olleen yhteyksissä myös Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallintoon, ja toiveissa on mahdollisuus vierailla Washingtonissa mahdollisimman pian.

– Luulen, että ainoa este ovat tällä hetkellä koronarajoitukset.

Tsihanouskaja nousi yllättäen opposition presidenttiehdokkaaksi viime elokuussa, kun muut ehdokkaat joko vangittiin tai pakotettiin maanpakoon. Heihin lukeutuu Tsihanouskajan mies Sjarhei Tsihanouski, joka on ollut jo kuukausikaupalla vankilassa ja erossa perheestään ilman oikeudenkäyntiä.

Lukashenka oli Tsihanouskajan mukaan siinä määrin irrallaan kansansa todellisuudesta, että teki virheen sallimalla hänen osallistua viime elokuun vaaleihin. Vaikka Lukashenka julistettiin väärennetyissä vaaleissa voittajaksi, oli Tsihanouskajasta tullut niin vaarallinen, että hänet ajettiin maanpakoon Liettuaan.

Vaara ei ole ohi, sillä tiistaina Valko-Venäjällä uutisoitiin , että viranomaiset valmistelevat muodollista päätöstä Tsihanouskajan pysyvästä karkottamisesta maasta.

Myös sukupuoliroolit mullistuivat

Tiistain tilaisuudessa Tsihanouskaja sanoi pitävänsä yhä kiinni päätöksestä, jonka mukaan hän aikoo toimia Valko-Venäjän demokraattisesti valittuna johtajana vain uusiin vaaleihin saakka.

– Olen sattumoisin saanut paljon kokemusta politiikasta, ja minulla on hyviä kontakteja eri puolille maailmaa, joten aion varmasti olla hyödyksi maalleni. Mutta ei tarvitse olla presidentti ollakseen hyödyksi, hän visioi.

Muita naisia Tsihanouskaja sen sijaan odottaa näkevänsä ehdokkaina, koska perinteisen sukupuoliroolien Valko-Venäjällä naiset ovat nyt poliittisessa myllerryksessä huomanneet olevansa vahvoja. Hänen mukaansa entistä useampi ajattelee, että nainenkin voi olla presidentti – ehkä jopa toivoo sitä.

– Luulen, että koimme viime vuonna myös sukupuolta koskevan vallankumouksen, Tsihanouskaja sanoi.