Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FBI:n johtaja torppasi senaattorien prässissä republikaanien Antifa-väitteitä ja puolusti virastonsa toimia hyökkäyksen alla

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja joutui tiistaina torppaamaan toistamiseen ex-presidentti Donald Trumpin republikaaniliittolaisten väitteitä siitä, että vasemmistolaisen Antifan aktivistit olisivat osallistuneet kongressitalon mellakointiin loppiaisena.

Uutiskanava NBC News kertoo, että FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan tähän päivään mennessä ei ole nähty todisteita siitä, että mellakoitsijoiden joukossa olisi ollut väkivaltaisia anarkisteja tai henkilöitä, jotka edustaisivat fasismia vastustavaa Antifaa.

Wray kommentoi loppiaisena tapahtunutta kongressitalon valtausyritystä senaatin oikeuskomitean kuulemisessa. Tiistainen istunto oli Wrayn ensimmäinen kuuleminen kongressitalon hyökkäyksen jälkeen.

Yhdysvaltojen oikeistolaidan mediassa esitettiin loppiaisen tapahtumien alla väitteitä, että mellakoitsijat eivät olisikaan Trumpin kannattajia, vaan peiteoperaation järjestäneitä Antifan aktivisteja. Antifa on löyhä ryhmä vasemmistolaisia aktivisteja, jotka ovat päätyneet Trumpin ja muun oikeiston vakiviholliseksi ja jota useasti syytetään väkivaltaisista mielenosoituksista.

Wray tarkensi NBC:n mukaan, että loppiaisen hyökkäykseen osallistuneet lukeutuivat kahteen ääriajattelua edustavien pääryhmään: puolisotilaallisiin joukkoihin, kuten äärioikeistolaiseen Oath Keepers -järjestöön, sekä valkoista ylivaltaa kannattaviin ryhmiin.

Syyteasiakirjat ovat myös osoittaneet, että monet pidätetyistä ovat avoimesti kuvailleet Trumpin innostaneen heitä mellakointiin.

Maan edellisen presidentin Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta, mutta ex-presidentti vapautettiin odotetusti maan senaatissa.

Tiedusteluraportti käsiteltiin normaalien prosessien mukaisesti

Uutistoimisto AFP:n mukaan Wray puolusti tiistaina myös FBI:n toimia kongressitalon hyökkäyksen alla ja kertoi kotimaiseen terrorismiin liittyvien tutkintojen lisääntyneen.

Häntä tentattiin muun muassa siitä aliarvioiko FBI uhan hyökkäyksen alla. Hän kuitenkin puolusti sitä, miten hänen virastonsa oli käsitellyt raakaa tiedusteludataa, jota oli kerätty mellakoinnin alla. Viime viikolla kongressin viranomaiset todistivat kongressille, ettei heille ollut annettu tarpeeksi kattavia tilannekatsauksia loppiaisen alla.

Esimerkiksi edustajainhuoneen turvallisuudesta vastannut Paul Irving oli sanonut, että mahdollisten lisäjoukkojen tarpeesta oli keskusteltu ja yhteinen näkemys oli ollut, ettei joukoille ollut FBI:n tarjoamien tiedustelutietojen perusteella tarvetta.

Kyse oli FBI:n Virginian osavaltiossa sijaitsevan Norfolkin kenttätoimiston loppiaisaattona koostamasta ja Yhdysvaltain kongressin poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille sähköpostittamasta raa'asta tiedusteludatasta.

Wray kertoi kuitenkin, että asia hoidettiin hänen oman käsityksensä mukaan viraston normaalien prosessien mukaisella tavalla.

Tiedusteluraportti kertoi sosiaalisen median keskusteluista, joiden mukaan Trumpin kannattajat ovat suunnitelleet hyökkäystä kongressitaloon ja ääriryhmien olevan "valmiina sotaan".

Väkivaltainen ääriliikehdintä lisääntynyt viime vuosina

Wrayn mukaan poliisille oli kerrottu uhasta myös verbaalisesti, ja tiedot oli julkaistu portaalissa, johon on pääsy lainvalvonnan henkilöstöllä pääkaupungin alueella ja ympäri maata.

Hän kertoi sähköpostin lähteneen myös useille kongressin poliisin jäsenille.

Kun häneltä kysyttiin, miksi raportti ei päätynyt poliisin johdon nähtäväksi ennen mellakointia, hän kertoi, ettei hänellä ole tähän hyvää vastausta. Wray myös myönsi, ettei hän itse nähnyt raporttia kuin vasta päiviä kongressitalon tapahtumien jälkeen.

Hän kertoi FBI:n pyrkivän siihen, että parempien lähteiden, paremman tiedon ja parempien analyysien avulla voitaisiin varmistaa, etteivät loppiaisen kaltaiset tapahtumat enää ikinä toistuisi.

Wray painotti väkivaltaisen ääriliikehdinnän lisääntyneen Yhdysvalloissa viime vuosina ja pyrki tekemään selväksi, että FBI ottaa uhan vakavissaan.

Hän kertoi FBI-agenttien tutkivan tällä hetkellä 2 000 kotimaiseen terrorismiin liittyvää tapausta. Luku on kaksinkertainen siihen verrattuna, miten paljon vastaavanlaisia tutkintoja oli käynnissä hänen noustessaan FBI:n johtoon vuonna 2017.

Wrayn mukaan rasistiseen väkivaltaan liittyvä ääriliikehdintä, erityisesti valkoisen ylivallan kannattajat ovat suurin yksittäinen osa kotimaiseen terrorismiin liittyviä tutkintoja. Tämän pääryhmän osalta pidätykset lähes kolminkertaistuivat vuonna 2020 vuoteen 2017 verrattuna.