Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkarin tilanteesta huolestunut Henna Virkkunen: "Fidesz lähti pakotettuna, ei vapaaehtoisesti"

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on tyytyväinen Unkarin valtapuolue Fideszin päätökseen lähteä EPP-ryhmästä Euroopan parlamentissa.

Virkkusen mukaan sekä kokoomus että sen europarlamentaarikot ovat työskennelleet pitkään päätöksen eteen.

Virkkunen myös sanoo, että Fideszin päätös jättää ryhmä ei ollut vapaaehtoinen, vaikka puolue kotiyleisölleen niin väittää.

– Tänään suurella enemmistöllä hyväksytyt EPP-ryhmän uudet säännöt olisivat johtaneet Fideszin sulkemiseen kaikkien keskeisten vastuupaikkojen ulkopuolelle. Viktor Orbánin päätös tuli näiden sääntöjen hyväksymisen jälkeen. Fidesz lähti pakotettuna, ei vapaaehtoisesti, Virkkunen toteaa tiedotteessaan.

Fideszin lähtö ei Virkkusen mukaan kuitenkaan ratkaise Unkarin huolestuttavaa kehitystä.

– Unkarin tilanteeseen on herätty Euroopassa aivan liian myöhään. Eri maiden oikeusvaltiokehitystä seuraavat tahot ovat varoittaneet Unkarin kehityksestä jo 2010-luvun alusta lähtien. Unkarin demokratia on jo ajautunut tielle, josta harvoin enää palataan.

Virkkusen mukaan edustukselliselta demokratialta purkautuvat peruspilarit, kun median, kansalaisyhteiskunnan sekä tieteen ja tutkimuksen vapautta kavennetaan riittävästi.

– Fideszin ero EPP-ryhmästä ei ratkaise mitään näistä, vaan työtä on edelleen jatkettava, Virkkunen toteaa.