Euroopan lääkevirasto on aloittanut venäläisrokote Sputnik V:n arvioinnin

Venäjän mukaan Sputnik V -rokotetta voitaisiin toimittaa kesästä alkaen jopa 50 miljoonalle eurooppalaiselle. AFP / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Euroopassa uusien koronatartuntojen määrä on kasvussa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Tartuntojen määrä on kääntynyt nousuun kuuden viikon laskun jälkeen.

Viime viikolla uusia tartuntoja raportoitiin Euroopassa hieman yli miljoona, mikä on noin yhdeksän prosentin kasvu. WHO:n mukaan tartuntojen määrät ovat kasvaneet yli puolessa Euroopan maista.

Venäläisrokotteen sopivuutta EU-standardeihin tutkitaan

Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut venäläisen koronavirusrokotteen Sputnik V:n arvioinnin myyntilupahakemusta varten.

EMA kertoo arvioinnin aloittamispäätöksen perustuvan rokotteen tutkimusnäyttöön sen käytöstä aikuisilla. Tutkimusten mukaan rokote saa ihmiskehon tuottamaan koronaviruksen vasta-aineita. Sputnik V -rokote on niin sanottu vektorirokote, samoin kuin esimerkiksi Suomessakin käytössä jo oleva Astra Zenecan rokote.

Tutkimusnäytön arviointia jatketaan, kunnes saadaan päätös siitä, ovatko rokotteen hyödyt suuremmat kuin sen haitat. Mikäli EMA arvioi rokotteen vastaavan EU:n standardeja, voidaan rokotteelle sen jälkeen hakea myyntilupaa.

EMA kertoo tiedottavansa rokotteesta lisää sitten, kun sen virallinen myyntilupahakemus on jätetty.

Venäjän mukaan rokotetta voidaan toimittaa 50 miljoonalle eurooppalaiselle kesäkuusta alkaen, mikäli EMA hyväksyy rokotteen ja antaa sille myyntiluvan.

Venäläisrokote käytössä kahdessa EU-maassa

Venäläisrokote on otettu käyttöön jo muutamissa muissa maissa Venäjän lisäksi. Sputnik V sai Venäjällä käyttöluvan monta kuukautta ennen kuin sen testaukset valmistuivat. EU-maista venäläisrokote on käytössä Slovakiassa ja Unkarissa.

Helmikuussa lääketieteellinen lehti Lancet kertoi, että venäläisrokote on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Lehden mukaan kahtena annoksena annettava rokote oli osoittautunut alustavien ja riippumattomien analyysien mukaan tehokkaaksi, eikä se aiheuttanut vakavia sivuvaikutuksia. Lehti kuitenkin kirjoitti silloin, että rokotteesta tarvitaan vielä lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä.

---

Lähteenä myös AFP.

---

Juttua korjattu klo 14.18: Sputnik V on vektorirokote, ei mrna-teknologiaan perustuva rokote.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka