Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta haluaa kehysriihessä päätökset 20 000–30 000 lisätyöllisestä – loputkin työllisyystavoitteesta kasaan syksyllä

Hallituspuolue keskustan tavoitteena on, että hallitus tekee huhtikuun kehysriihessä päätökset työllisyyden vahvistamisesta 20 000–30 000 lisätyöpaikalla.

Lisäksi puolueen mukaan syksyllä on tehtävä samansuuruiset päätökset, jotta hallituksen tavoite 80 000 lisätyöllisestä saadaan kasaan.

– Tähän saakka työllisyyspäätöksissä on painopiste ollut sellaisissa ratkaisuissa, jotka ovat olleet julkisen talouden kannalta aika kalliita. Siksi haluamme korostaa, että tulevien työllisyyspäätösten pitää olla myös sellaisia, että ne vahvistavat julkista taloutta, keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi.

Keskusta esitteli torstaina yleisesti talouspoliittisia linjauksiaan lähivuosille. Puolue pyrkisi kohottamaan lapsilukua sekä nostamaan vuoteen 2027 mennessä työllisyyden 77 prosenttiin.

Tavoitteiden saavuttamiseksi puolue kannattaa muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamista työttömyysjaksojen lyhentämiseksi ja tavoittelee yleistä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Lisäksi keskusta edistäisi nuorten oppisopimuksia palkkatuen avulla, kannustaisi yli 55-vuotiaita pysymään työelämässä nykyistä pidempään ja paikallisen sopimisen mahdollisuuksien edistämistä kaikissa yrityksissä.

Yritysverotuksen kiristäminen ei käy

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei yksilöinyt, millä näistä toimista keskusta erityisesti tavoittelee lisätyöllisiä kehysriihessä. Saarikon mukaan puolue ei sulje toimia pois.

Toimivalikoimiin liittyen Saarikko kuitenkin toisti kantansa siitä, ettei puolue hyväksy "perhevapaajärjestelmän romuttamista". Puolue on perinteisesti vastustanut kotihoidon tuen rajaamista.

– Väestöpolitiikka on niin tärkeä ja keskeinen lähtökohta kasvun edellytysten toteutumiselle, Saarikko perusteli.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen puolestaan tyrmäsi vasemmiston esittämän ajatuksen listaamattomien yritysten osinkoverotukseen puuttumisesta.

– On yksiselitteisen selvää, että yritysten ja omistajien verotusta ei kiristetä, Vanhanen sanoi.

Myös Saarikko sanoi, että istuva hallitus ei tule kiristämään yritysten verotusta.

Omistajuutta puolue tukisi muun muassa sillä, että osakesäästötilin ylärajan se vähintään tuplaisi nykyisestä 50 000 eurosta. Vanhasen mukaan myös omistajanvaihdoksien rahoitusta tulisi helpottaa.

Pitkällä aikavälillä puolue muuttaisi yritysverotuksen rakennetta voimakkaammin investointeja tukevaksi. Vanhasen mukaan puolue on valmis harkitsemaan jopa 10 miljardin euron tutkimus- ja kehitysrahastoa joko valtion omaisuudesta tai velanotolla.

– Nykymaailmassa ei pärjää, ellei systemaattisesti satsata ja kehitetä uutta, Vanhanen sanoi.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Uutista korjattu klo 15.33: Saarikko ei korostanut tilaisuudessa yksittäisiä työllisyystoimia. Aiemmasta uutisesta saattoi saada käsityksen, että keskusta ei esitellyt työllisyystoimia ollenkaan.