Kustannustuen enimmäismäärä nousee miljoonaan euroon kolmannella hakukierroksella

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan kolmas hakukierros kohdentuu maaliskuussa alkavia sulkutoimia edeltävään liiketoimintaan. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Hallitus esittää yrityksille koronatoimina suunnatun kustannustuen kolmannen haun avaamista huhtikuun lopulla. Haku olisi auki kahden kuukauden ajan ja päättyisi juhannuksen alla.

Kolmannella hakukierroksella myönnettävän tuen enimmäismäärä kaksinkertaistuu miljoonaan euroon. Hakukierroksen budjetti on 380 miljoonaa euroa.

Jatkossa myös yksinyrittäjien tuki on osa kustannustukea, eli erillisestä yksinyrittäjätuesta ei järjestetä uutta hakukierrosta. Yksinyrittäjät ja pienyritykset ovat aiemminkin voineet hakea kustannustukea, mutta edellisillä hakukierroksilla tukea ei ole myönnetty, jos se olisi jäänyt alle 2 000 euron alarajan.

Kustannustuki on korvausta yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista. Kolmannelle kierrokselle joustamattomien kustannusten määritelmää on täsmennetty, ja jatkossa myös sosiaaliturvamaksujen ja työterveyskustannusten kaltaiset työnantajan sivukulut hyväksytään osaksi tuen laskelmia.

Tukea voivat hakea kaikkien toimialojen yritykset. Valtioneuvosto linjaa myöhemmin toimialat, jotka voivat hakea tukea ilman perusteluja. Muiden on perusteltava tuen tarve ja koronaepidemiasta johtuva liikevaihdon lasku erikseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan kolmas hakukierros kohdentuu maaliskuussa alkavia sulkutoimia edeltävään liiketoimintaan.

– Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin uudet maaliskuussa ilmoitetut sulkutoimenpiteet kohdistuvat, Lintilä kertoo tiedotteessa.

Kustannustuen toinen hakukierros päättyi viime viikolla. Sen aikana hakemuksia jätettiin lähes 18 300 kappaletta, joista torstaina oli käsittelemättä vielä vajaa tuhat.

Yrityksille on tähän mennessä maksettu kustannustukea kahdella ensimmäisellä kierroksella yhteensä runsaat 280 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka