Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi koronaelvytyspaketin maratonäänestyksen päätteeksi – edustajainhuoneen äänestettävä vielä kertaalleen

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt 1,9 biljoonan dollarin koronaelvytyspaketin äänin 50–49, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN . Demokraatit äänestivät paketin puolesta ja republikaanit vastaan.

Paketti jumiutui aiemmin senaattiin tuntikausiksi demokraattisenaattori Joe Manchinin työttömyysturvaa koskevan vastustuksen vuoksi, kunnes kompromissi saavutettiin myöhään perjantaina paikallista aikaa. Paketin muutoksista äänestettiin tämän jälkeen vielä läpi yön.

Senaatin lakiesitykseen tekemien muutosten vuoksi paketti palaa vielä uudestaan edustajainhuoneeseen uuteen äänestykseen ennen kuin presidentti Joe Biden voi allekirjoittaa sen laiksi, kertoo CNN. Bidenin hallinto on jo viestittänyt tukevansa kompromissiratkaisua.

Paketin odotetaan saavan lopullisen sinettinsä ensi viikon aikana.

Erimielisyys työttömyysturvasta jumitti paketin tunneiksi

Edustajainhuoneen äänestyksen aiemmin läpäissyt elvytyspakettiesitys takasi 400 dollarin viikoittaisen työttömyysturvan työpaikkansa menettäneille aina elokuun loppuun asti.

Senaatin kompromississa viikoittaisen työttömyysturvan tasoa alennettiin 300 dollariin, mutta samalla sen ensimmäiset runsaat 10 000 dollaria ovat verovapaita. Etuihin ovat oikeutettuja vain alle 150 000 dollaria ansaitsevat kotitaloudet. Edut ovat voimassa syyskuuhun saakka, kertoo CNN .

Kompromissiratkaisua edelsi tuntitolkulla jatkunut pattitilanne.

– Olemme jumissa. Enkä tiedä, mitä siihen vaaditaan, että pääsemme tästä jumista, kommentoi senaattori Tom Carper kollegalleen senaattirakennuksen käytävällä CNN :n mukaan ennen kompromissin syntymistä.

Elvytyspakettiin oli tehty kaksi kilpailevaa muutosesitystä, kertoi Hill . Republikaaniesitys olisi tuonut 300 dollarin viikoittaisen summan työttömille ja ulottanut tuen vain heinäkuuhun.

Toinen kilpaileva esitys tuli Delawaren demokraattisenaattori Tom Carperilta, joka esitti republikaanien tavoin pienempää 300 dollarin summaa, mutta olisi ulottanut takarajaa aina syyskuun loppuun.

Manchin uhkasi tukea republikaaniesitystä

Kiistasta liikkuneiden mediatietojen mukaan Manchin olisi saattanut tukea republikaanien muutosehdotusta. Republikaanien muutosehdotuksen esittänyt ohiolaissenaattori Rob Portman sanoi aiemmin, että hän olisi saamassa esityksensä tueksi sekä republikaanien kaikki 50 senaattoria että enemmistöön vaadittavan Manchinin äänen.

Kuviota mutkisti kuitenkin se, että republikaanit menettivät äkillisesti yhden ratkaisevista äänistään, kun Alaskan senaattori Dan Sullivan matkusti Washingtonista kotiosavaltioonsa, kertoo CNN. Senaattorin kanslia kertoi lausunnossa, että Sullivanin matkan syynä oli tämän appiukon kuolema.

Demokraattien enemmistö Yhdysvaltain senaatissa on hiuksenhieno, joten jokaisen 50 demokraattisenaattorin ääni tarvittiin esityksen taakse.

Taloudessa käänne parempaan

Tieto paketin jatkosta tuli samaan aikaan kun Yhdysvaltain taloudesta saatiin muutenkin hyviä uutisia. Työpaikkojen määrä kasvoi viime kuussa liki tuplasti odotettua enemmän ja työttömyysaste laski hieman 6,2 prosenttiin.

Valtaosa uusista työpaikoista syntyi palvelualoille, joita koronapandemia on koetellut kovalla kädellä.

Vaikka taloudessa pilkottaakin valoa, Bidenin hallinto on arvioinut, että toipuminen koronaa edeltävälle tasolle kestää kaksi vuotta.

– Emme voi ottaa yhtä askelta eteenpäin ja kahta taakse. Elvytyspaketti on aivan olennainen osa talouden suunnan kääntämisessä, Biden perusteli.

Bidenin elvytyspaketti on järjestyksessään jo kolmas koronapandemian ruhjomaa taloutta parantamaan tarkoitettu rahapaketti.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.