Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkoavioliiton uhreja pitäisi suojella järeämmin keinoin, järjestöt vaativat

Pakkoavioliiton uhrien oikeuksia on suojeltava nykyistä paremmin lainsäädännöllä, vaativat Ihmisoikeusliitto ja Monika-Naiset-liitto kansainvälisenä naistenpäivänä.

Oikeusministeriössä on valmisteilla esitys, joka mahdollistaisi pakkoavioliittojen purkamisen. Ihmisoikeusliiton mielestä se on askel oikeaan suuntaan, mutta ei täysin kattava.

– Se ei huomioi pakkoavioliiton kaikkia ilmenemismuotoja tai uhrin erityisen haavoittuvaa asemaa, sanoo sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala Ihmisoikeusliitosta tiedotteessa.

Esitysluonnoksessa määräaika purkamisen hakemiseen olisi viisi vuotta liiton solmimisesta. Järjestöjen mielestä määräaikaa ei tulisi olla lainkaan tai sen pitäisi olla paljon pidempi, sillä voi mennä vuosia, ennen kuin uhri tulee tietoiseksi itseensä kohdistuneesta ihmisoikeusloukkauksesta.

Järjestöt näkevät puutteen myös siinä, että esityksen mukaan ainoa keino pakkoavioliiton purkamiseksi avioeron ohella olisi avioliiton kumoaminen. Se säilyttäisi esimerkiksi molempien vanhempien huoltajuuden pakkoavioliiton aikana syntyneisiin lapsiin. Järjestöjen mielestä lakiin tulisi kirjata kumoamisen lisäksi mahdollisuus purkaa pakkoavioliitto mitätöinnin kautta, jolloin kaikki avioliiton aikaiset oikeusvaikutukset katoaisivat.

– Huoltajuuden säilyminen voi mahdollistaa hyväksikäytön jatkumisen. Tällöin vaikkapa väkivaltaiselle osapuolelle jää mahdollisuus saada tietoa lapsen, ja samalla uhrin, asuinpaikasta sekä osallistua lasta koskeviin päätöksiin, Kriisikeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert Monika-Naiset-liitosta sanoo.

Järjestöt vaativat myös, että avioliittoon pakottaminen kriminalisoitaisiin Suomen laissa. Nykyään teko käsitellään ihmiskauppana tai pakottamisena. Kriminalisoinnin selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä oli vuodenvaihteessa avun piirissä reilut 120 pakkoavioliiton uhria.