Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katalonian entinen aluejohtaja menetti koskemattomuutensa EU-parlamentissa

Euroopan parlamentti on päättänyt purkaa kolmen katalonialaisen europarlamentaarikon syytesuojan. Katalonialaismeppien koskemattomuuden pidättämistä oli pyytänyt Espanjan korkein oikeus.

EU-parlamentin äänestyksessä koskemattomuutensa menetti muun muassa Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont. Espanja on syyttänyt häntä kapinan lietsomisesta ja kavalluksesta hänen osallistuttuaan Katalonian kielletyn itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen vuonna 2017.

Muut kaksi koskemattomuutensa menettänyttä meppiä ovat Clara Ponsati ja Antoni Comin. Cominia syytetään samoista asioista kuin Puigdemontia, Ponsatia vain kapinan lietsomisesta.

Puigdemontin syytesuojan purkamisen puolesta äänesti 400 europarlamentaarikkoa ja 248 sitä vastaan. Cominin ja Ponsatin syytesuojien purkamisen puolesta äänesti 404 europarlamentaarikkoa ja 247 sitä vastaan.

Puigdemont kommentoi äänestyksen jälkeen tapauksen olevan selkeä esimerkki poliittisesta vainosta.

– Tämä on surullinen päivä Euroopan parlamentille, Puigdemont sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Espanjan ulkoministeri Arancha Gonzales Laya puolestaan kiitteli EU-parlamentin äänestystulosta ja sanoi sen viestivän, että Katalonian kysymys tulee ratkaista Espanjassa eikä eurooppalaisella tasolla.

Seuraavana kysymyksenä luovutus Espanjaan

Katalonialaismepit ovat edelleen EU-parlamentin jäseniä, sillä koskemattomuuden pidättäminen ei vie heiltä heidän valtakirjojaan. Se kuitenkin antaa Espanjan viranomaisille mahdollisuuden edetä asiassa oikeusteitse.

Seuraava kysymys on, luovutetaanko mepit Espanjaan oikeudenkäyntiä varten. Espanjan odotetaan antavan kolmikosta eurooppalaisen pidätysmääräyksen, jotta nämä saataisiin oikeuden eteen.

Luovutuksen pohtiminen jää viranomaisille Belgiassa ja Skotlannissa, missä kyseiset mepit oleskelevat.

Meppikolmikko on jo ilmoittanut vievänsä asian omasta puolestaan eteenpäin Euroopan unionin tuomioistuimeen.

---

Lähteinä myös AFP, Euronews , TT.