Asiantuntijaryhmä: Astra Zenecan koronavirusrokotetta voidaan antaa myös 70 vuotta täyttäneille

Tähän saakka Astra Zenecan rokotetta on Suomessa annettu vain alle 70-vuotiaille. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa / STT

Lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille, linjaa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä.

Ryhmän puheenjohtajan, professori Ville Peltolan mukaan Skotlannista ja Englannista saatu tutkimustieto osoittaa, että Astra Zenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin Biontechin ja Pfizerin rokote.

– Siksi lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei enää ole, Peltola sanoo tiedotteessa.

Ikääntyneitä on tähän saakka rokotettu Suomessa Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan mrna-rokotteilla ja 18–69-vuotiaita lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvia Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteella.

– Kun tiedämme, että ikä on suurin riskitekijä vakavalle taudille ja kuolemille, tämä tietysti lisää rokotusohjelman vaikuttavuutta, kommentoi ryhmän sihteeri, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek yläikärajan poistoa STT:lle.

70 vuotta täyttäneet etusijalle

Muuttuneen ikärajan myötä alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset keskeytyvät toistaiseksi.

Jo varatut rokoteajat on Nohynekin mukaan hyvä viedä loppuun. Uusia aikoja ei kuitenkaan tulisi antaa alle 70-vuotiaille niin kauan kuin yli 70-vuotiaita on rokottamatta, jos vain käytännössä mahdollista.

Rokotusjärjestys on määritelty valtioneuvoston antamassa rokotusasetuksessa.

– Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti kakkosryhmänä ovat 70 vuotta täyttäneet, ja vasta sen jälkeen lääketieteelliset riskiryhmät. Sitä meidän on hyvä noudattaa, Nohynek sanoo.

THL:n mukaan on odotettavissa, että 70 vuotta täyttäneet saavat ensimmäisen rokoteannoksensa huhtikuun loppuun mennessä. Nuorempien ikäryhmien rokotuksia päästään siis jatkamaan luultavasti huhtikuun aikana, Nohynek arvioi.

Toinen rokoteannos annetaan tämän hetken suosituksen mukaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä.

Suomen kaikista 70–74-vuotiaista on rokotettu tähän mennessä 5,6 prosenttia, 75–79-vuotiaista vajaat 23 prosenttia.

Astra Zenecan toimituksia riivaa epävarmuus

Yläikärajan poiston ei kuitenkaan voida odottaa suuresti nopeuttavan ikääntyneiden rokotuksia, sillä Astra Zenecan rokotetoimitukset ovat pieniä ja niissä on paljon epävarmuutta, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Esimerkiksi viime viikolla Astra Zeneca muutti annosten määrää päivää ennen toimitusta, Kontio kertoo. Ensi viikolla annoksia piti tulla noin 58 000, mutta tänään ilmoitettiin, että määrä todennäköisesti puolittuu. Tämän jälkeen määristä ei ole tietoa.

– Arvioitu määrä oli noin 100 000, mutta se riippuu nyt siitä, voiko Astra Zeneca tuoda EU:n ulkopuolelta rokotteita vai ei, Kontio sanoo.

Kaikkia koronarokotteita odotetaan Suomeen tällä viikolla noin 165 000 annosta, mutta ensi viikolla vain 59 000. Pfizerin ja Biontechin tehtaalla sattuneen pakkausvirheen vuoksi Suomeen saadaan tällä viikolla kahden viikon annokset, mutta ensi viikolla ei yhtään, Kontio kertoo.

Toinen rokoteannos samalla valmisteella

Käytännön syistä asiantuntijaryhmä suosittelee, että 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia jatkettaisiin edelleen ensisijaisesti mrna-rokotteilla. Ikääntyneiden rokotussarjat on aloitettu mrna-rokotteilla ja toisella pistoskerralla annetaan aina samaa rokotevalmistetta, jolla rokotussarja on aloitettu.

Rokotuksia pyritään suunnittelemaan kunnissa mahdollisimman pitkäjänteisesti, ja rokotteiden jakelu eri puolille maata on sovittu monta viikkoa eteenpäin, Mia Kontio huomauttaa tiedotteessa.

– Yläikärajan poistaminen antaa kunnille kuitenkin mahdollisuuden järjestellä rokotuksia uudelleen.

Monet maat poistaneet tai nostaneet yläikärajaa

EU-komissio myönsi tammikuun lopussa Astra Zenecan koronavirusrokotteelle ehdollisen myyntiluvan Euroopan lääkeviraston (EMA) suosituksen pohjalta. Myyntilupa annettiin 18 vuotta täyttäneille.

Suomessa asiantuntijaryhmä suositteli tuolloin, että rokotetta annettaisiin vain alle 70-vuotiaille, sillä tutkimustietoa sen tehosta ikääntyneillä oli vielä liian vähän. Suositusta oli määrä tarkastella uudelleen, kun ikääntyneitä koskeva tutkimustieto lisääntyy.

Myös useat muut maat ovat päättäneet Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten poistamisesta tai yläikärajan nostamisesta. Tanskassa, Ruotsissa, Belgiassa ja Saksassa rokotetta voidaan antaa uusien suositusten mukaan myös yli 65-vuotiaille. Ranska puolestaan laajensi ikähaarukkaa niin, että Astra Zenecan rokotetta voidaan nyt antaa myös 65–74-vuotiaille.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä.

Saako Johnson & Johnson myyntiluvan?

Euroopan lääkeviraston odotetaan huomenna päättävän, suositteleeko se myyntilupaa Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteelle. Myyntiluvasta päättää viraston suosituksen pohjalta EU-komissio.

– Olisin hämmästynyt, jos he eivät saisi myyntilupaa. Tuloksethan ovat oikein hyviä, Nohynek sanoo.

EU:ssa aiemmin käyttöön hyväksytyistä rokotuksista poiketen Johnson & Johnsonin rokotetta annetaan vain yksi annos.

Jos Johnson & Johnsonin rokote saa myyntiluvan, toimituksia voidaan odottaa Suomeen aikaisintaan huhtikuun lopussa, Mia Kontio arvioi.

Yhtiöllä on Kontion mukaan ollut vaikeuksia saada tarvittavia aineksia rokotusten valmistukseen, mutta tiedossa ei vielä ole, vaikuttaako asia Euroopan alueen rokotetoimituksiin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka