Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa FBI ja liittovaltion syyttäjät tutkivat äärioikeistoryhmän johtajan osuutta kongressitalon hyökkäykseen

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja liittovaltion syyttäjät ovat ottaneet äärioikeistolaisen Oath Keepers -järjestön johtajan tutkintaan kongressitalon tammikuisen hyökkäyksen vuoksi.

Viranomaiset selvittävät, onko miehellä ollut osuutta loppiaisena tapahtuneeseen kongressitalon mellakointiin, jossa kuoli viisi ihmistä.

Asiasta kertoi keskiviikkona yhdysvaltalaislehti New York Times asiaan liittyviin oikeusasiakirjoihin ja asiaa tuntevan lainvalvontaviranomaisen kertomiin tietoihin pohjaten.

Lehden lähteen mukaan tutkinta on vielä alkutekijöissään, mutta tiedot vahvistavat osaltaan sen, että tutkintoja on kohdistettu puolisotilaallisen ryhmän ylempään johtoon.

Miehen kerrotaan johtaneen ryhmää jo yli kymmenen vuoden ajan. Jos hänet asetettaisiin lopulta syytteeseen, voisi tämä olla rampauttava isku koko ryhmälle.

Syyttäjät: Oli suorassa yhteydessä hyökkääjien kanssa

Oath Keepersin johtaja on mainittu useaan otteeseen hänen alaisiaan koskeviin oikeuskäsittelyihin liittyvissä asiakirjoissa.

Syyttäjien mukaan hän on muun muassa esittänyt ryhmän verkkosivuilla kutsun ryhtyä toimiin vain kaksi päivää ennen kongressitalon hyökkäystä. Hän kehotti kaikkia Washingtoniin paikalle pääseviä "patriootteja" tukemaan presidenttikautensa viimeisiä päiviä tuolloin viettänyttä Donald Trumpia ja taistelemaan "vallankaappausta yrittäviä" vihollisia vastaan.

Maanantaina kirjattujen oikeusasiakirjojen mukaan syyttäjillä on todisteita, joiden mukaan ryhmän johtaja on ollut suorassa yhteydessä joidenkin hyökkäyksestä epäiltyjen kanssa niin ennen ja jälkeen hyökkäyksen kuin sen aikanakin.

New York Times yritti keskiviikkona tavoittaa Oath Keepersin johtajaa, mutta häneltä ei saatu vastausta. Yhdysvaltalaislehti Washington Postille hän oli puolestaan kertonut aiemmin, ettei hänen ryhmällään ollut mitään aikeita kongressitalon sisälle menemisestä.

FBI:n edustaja ja oikeusministeriön edustaja eivät suostuneet antamaan New York Timesille kommenttia.