Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-valiokunta: Hallituksen valmisteltava maahantulomalli, joka perustuu ennakollisiin todistuksiin – maahantulon rajoitukset jatkuvat huhtikuun puoliväliin

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta edellyttää, että hallitus valmistelisi maahantulomenettelyn, joka perustuisi ennakollisiin koronatodistuksiin.

– Silloin me pystyisimme viestimään ulospäin selkeästi, että Suomessa voi tulla pakollinen terveystarkastus ja testikin, mutta jos on tuore koronatestitulos, todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista, pääset vapaasti, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) STT:lle.

Valiokunta hyväksyi Lohen mukaan yksimielisesti tämänsisältöisen lausumaehdotuksen osana mietintöään, joka koskee hallituksen esitystä niin sanotuista laajoista pakkotestauksista. Tällaisen mallin käyttöönotto olisi Lohen mukaan tarpeen, sillä hallituksen esitys, jolla laajat pakkotestaukset mahdollistetaan, ei ota kantaa siihen, pitääkö matkustajilla Suomeen tullessa olla todistus tuoreesta koronatestituloksesta, sairastetusta taudista tai annetusta rokotteesta.

 – Tämä on yleistä lainsäädäntöä, jossa ei edes mainita rajaa tai maahantuloa.

Hän korostaa, että kun rajoja aletaan avaamaan enemmän, resurssit eivät mitenkään riitä siihen, että kaikki testataan.

Kokoomukselta vastalause maskipakosta

Valiokunta haluaa myös, että Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksia lisätään maahantulossa. Rajavartiolaitos voisi tarpeen mukaan auttaa esimerkiksi todistusten tarkastamisessa ja liikenteen ohjaamisessa, jotta terveysviranomaisilla vapautuu aikaa varsinaiseen terveystyöhön.

Valiokunta oli Lohen mukaan pääosin yksimielinen mietinnön sisällöstä. Kokoomus jätti kuitenkin vastalauseen. Oppositiopuolueen jäsenet esittivät, että eduskunnan pitäisi antaa lausuma, että hallituksen pitää valmistella maskipakosta lainsäädäntö.

Hallituksen esityksen taustalla on tarve muuttaa tartuntatautilakia niin, että aluehallintoviraston (avi) oikeus tehdä päätös suurta ihmisjoukkoa koskevasta pakollisesta terveystarkastuksesta ilmenisi nykyistä selvemmin. Terveystarkastukseen voi sisältyä esimerkiksi koronatesti.

Maahantulon rajoitukset jatkuvat huhtikuun puoliväliin

Hallitus päätti tänään jatkaa maahantulon rajoituksia 17. huhtikuuta asti.

Koronapandemia jatkuu yhä, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytettävissä. Tämän vuoksi sekä virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan, sisäministeriö kertoi tiedotteessa.

Aiemmin päätetyt maahantulon rajoitukset olisivat olleet katkolla ensi viikon torstaina. Rajoitusten kestoa siis jatketaan suunnilleen kuukaudella eteenpäin.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Suomi jatkaa maahantulon rajoittamista kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista.

Ulkorajaliikenne taas tarkoittaa Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Suomen ja muun muassa Australian, Etelä-Korean ja Thaimaan välisestä liikenteestä näiden maiden asukkaiden osalta.

Rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan

Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja. Näin pyritään keskittämään rajanylitysliikenne päiväaikaan ja iltaan, jotta terveysviranomaisten resurssit rajalla riittävät.

Tavoitteena on saada kaikki rajanylittäjät ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää tuoretta negatiivista testitulosta tai todistusta sairastetusta koronataudista.

Aiemmin tehtyihin päätöksiin tulee vain pieniä muutoksia. Myös Lapin Ylitornion sekä Kainuun Vartiuksen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja aletaan rajoittaa.

EU-komissio kirjelmöi helmikuussa Suomelle ja viidelle muulle EU-maalle, koska komissio piti niiden asettamia rajoituksia liian tiukkoina ja haittana vapaalle liikkuvuudelle.

Suomi sanoi vastauksessaan komissiolle maaliskuun alussa, että rajoitukset ovat tällä hetkellä välttämättömiä pandemian ja erityisesti uusien virusmuunnosten leviämisen hidastamiseksi.