Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeudelta tänään ratkaisu Ruandan kansanmurhasta tuomitun miehen ehdonalaishakemuksesta

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa siitä, pääseekö Ruandan kansanmurhasta elinkautiseen tuomittu mies ehdonalaiseen vapauteen. 70-vuotias Francois Bazaramba on ollut vankeudessa keväästä 2007 lähtien.

Tuomittu on hakenut ehdonalaiseen vapauteen kerran aiemmin. Helsingin hovioikeus hylkäsi aiemman hakemuksen kaksi vuotta sitten.

Bazaramba istuu elinkautista Ruandassa vuoden 1994 kansanmurhan aikana tehdystä joukkotuhonnasta. Oikeuden mukaan hän käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä. Hän on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä.

Kun hovioikeus hylkäsi miehen ensimmäisen hakemuksen, se totesi, että vapauttamista vastaan puhui elinkautiseen johtanut tekokokonaisuus. Rikos oli oikeuden mukaan poikkeuksellisen vakava ja käsitti useita itsenäisiä tekoja, jotka Suomen laissa tuomittaisiin elinkautisella.

Myös Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista. Sen mukaan mies oli teon luonteeseen nähden suorittanut rangaistusta vasta suhteellisen lyhyen aikaa.

Oikeus: Bazaramba halusi hävittää Ruandan tutsit

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin ainakin 800 000 ihmistä. Hutut surmasivat tutseja ja maltillisia hutuja.

Oikeuden mukaan hutuihin kuulunut Bazaramba muun muassa johti hyökkäyksiä, levitti propagandaa ja käski polttaa koteja. Lisäksi hän johti tutsien valvontaa varten perustettuja tiesulkuja ja jakoi heiltä väkivalloin otettua omaisuutta. Hän myös hankki ja jakoi tulitikkuja tutsien talojen polttamista varten.

Oikeuden mukaan Bazaramba halusi kokonaan tai osittain hävittää Ruandan tutsit.