Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italiassa alkaa uusi koronasulku, Hollanti päätti keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön

Huonontuneen koronavirustilanteen kanssa kamppailevassa Italiassa on alkamassa uusi tiukka koronasulku. Tästä päivästä lähtien suurin osa Italian alueista luokitellaan punaisiksi eli korkean riskin alueiksi. Alueiden asukkaat on määrätty pysymään kodeissaan ja lähtemään liikkeelle vain välttämättömistä syistä.

Punaisiksi luokitellut alueet ovat pääasiassa maan pohjois- ja keskiosissa. Myös oransseiksi eli keskitason riskin alueiksi luokitelluissa paikoissa museot, ravintolat ja baarit suljetaan, mutta koulut pysyvät edelleen auki toisin kuin punaisiksi luokitelluilla alueilla.

Pääministeri Mario Draghi kertoi perjantaina, että tiukemmat rajoitukset jatkuvat pääsiäiseen asti. Pääsiäisen ajaksi koko Italia luokitellaan punaiseksi.

Vuosi sitten Italia oli ensimmäinen koronaviruksen kurittama Euroopan maa. Nyt tilanne on jälleen huonontunut erityisesti aiempaa tarttuvampien virusmuunnosten vuoksi. Maassa on jo koettu kuukausia kestäneitä sulkuja ja pahin taantuma sitten toisen maailmansodan.

Tartuntamäärien perusteella Italiassa on alkanut nyt kolmas tartunta-aalto. Tilannetta huonontaa entisestään se, että sairaalat ja erityisesti teho-osastot ovat jo valmiiksi ylikuormittuneita.

Italia aloitti koronavirusrokotukset joulukuun lopussa. Aivan kuten muutkin Euroopan maat, myös Italia on kärsinyt viivästyksistä rokotetoimituksissa.

Hollannissa joudutaan perumaan 43 000 rokotusaikaa

Hollannissa terveysviranomaiset ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön kahdeksi viikoksi. Viranomaiset kertoivat syyksi mahdolliset sivuvaikutukset, joista on raportoitu Tanskassa ja Norjassa. Muutamat maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

Terveysministeriön tiedotteessa sanottiin, että käyttö keskeytetään varotoimena siksi aikaa, kun rokotetta tutkitaan lisää.

Ministeriöstä kerrotaan, että Tanskan ja Norjan kaltaisia tapauksia ei ole todettu Hollannissa. Ministeriöstä kuitenkin kehotetaan rokotteen saaneita ottamaan yhteyttä lääkäriinsä, jos kolmen päivän sisällä rokotuksesta ilmenee odottamattomia sivuoireita.

Brittilehti Guardianin mukaan Hollannissa joudutaan perumaan 43 000 rokotusaikaa viranomaisten keskeytyspäätöksen takia.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, ettei rokotteen käytön lopettamiseen ole mitään syytä. Euroopan lääkevirasto on linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan toistaiseksi.

Guardian kirjoittaa uutistoimisto Reutersiin viitaten Astra Zeneca kertoneen sunnuntaina, että turvallisuusdatasta ei ole löydetty yhteyttä rokotteen ja veritulppariskin välillä.

Yhtiön arvioissa tarkasteltiin 17:ää miljoonaa Britanniassa ja Euroopan unionin alueella rokotteen saanutta ihmistä. Lehden mukaan myös Britannian lääkevalvonnasta kerrotaan, että näyttöä yhteydestä ei ole löytynyt.