Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus pilotoi tänä vuonna pikakaistaa erityisosaajien oleskelulupien käsittelyyn – päätöksen voi saada kahdessa viikossa

Hallitus ottaa tänä vuonna käyttöön pikakaistan erityisosaajien oleskelulupien käyttöön.

Järjestely lupaa erityisasiantuntijoiden, kasvuyrittäjien ja heidän perheenjäsentensä sähköiselle oleskelulupahakemukselle päätöksen kahdessa viikossa.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan pikakaistaa kokeillaan tämän vuoden aikana. Kaikille ulkomailta Suomeen houkuteltaville erityisosaajille se voidaan saada käyttöön mahdollisesti niin ikään tänä vuonna, jos järjestely saa riittävän rahoituksen Euroopan elpymis- ja palautumistukivälineestä.

Pikakaistan ohella Suomi houkuttelee erityisosaajia kahdella rekrytointikokeilulla, jotka suuntautuvat Yhdysvaltojen länsirannikolle Piilaaksoon sekä Intian pääkaupunkiin New Delhiin. Kokeilujen on tarkoitus käynnistyä koronapandemian rauhoituttua.

Samalla Haatainen kritisoi niin julkista kuin yksityistä sektoria haluttomuudesta kutsua ulkomaalaistaustaisia hakijoita työhaastatteluihin, vaikkei heidän koulutuksessaan, työkokemuksessa ja kielitaidoissa olisi mitään muista hakijoista poikkeavaa.

– Valtiovallan toimet osaajien houkuttelemiseksi jäävät turhiksi, jos asenteet estävät osaajien tietotaidon hyödyntämisen ja osaamisen kehittymisen, Haatainen toteaa.

Työperäisissä hakemuksissa 30 päivän tavoite

Hallitus on sitoutunut hallitusohjelmassa siihen, että työperusteiset oleskeluluvat käsiteltäisiin keskimäärin kuukaudessa.

Haataisen mukaan käsittelyä sujuvoittavan lainsäädännön valmistelu on viivästynyt koronasta johtuen, mutta tästä huolimatta kaikki asiaan liittyvät lainsäädäntömuutokset annetaan eduskunnalle vuoden loppuun mennessä. Hänen mukaansa 30 vuorokauden keskimääräinen käsittelyaika vaalikauden loppuun mennessä tulee koskemaan myös koulutusperusteisia oleskelulupia.

Haataisen mukaan lainsäädännön ohella viranomaisprosesseissa on paljon kehitettävää nopean käsittelyn saavuttamiseksi. Ministerin mukaan byrokratiaa on liikaa, eikä järjestelmäkehityksessä ole vielä saavutettu täyttä potentiaalia.