Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi käyttäisi alustavan suunnitelman mukaan miljardin EU:n elpymisrahoista ilmastotoimiin – vähentäisivät Suomen päästöjä kuusi prosenttia

Suomi on satsaamassa yli miljardi euroa ilmastotoimiin, jos suunnitelmat EU:n elpymisrahojen käytöstä toteutuvat. Se olisi noin puolet Suomen koko osuudesta. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitteli maanantaina alustavan suunnitelman siitä, miten Suomi kohdentaisi EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen rahat tulevien vuosien aikana.

Päämääränä on nostaa Suomi kärkimaaksi muun muassa vety- ja kiertotaloudessa, korkean jalostusarvon biotuotteissa, päästöttömissä energiajärjestelmissä ja muissa ilmasto- ja ympäristöratkaisuissa, joita Euroopassa on tehtävä päästötavoitteisiin pääsemiseksi.

– Painotus on enemmän uudistamisessa kuin elvytyksessä, Vanhanen luonnehti tiedotustilaisuudessa.

EU:n elpymispaketti jakaantuu useaan ohjelmaan, josta elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on kooltaan suurin. Tällä tietoa Suomi saa siitä 2,1 miljardia euroa. Lopullinen määrä selviää vuoden kuluttua kesällä.

Ilmastohankkeiden lisäksi muun muassa digitalisaatiota edistettäisiin neljänneksellä rahoista ja noin 30 prosenttia käytettäisiin tutkimukseen ja kehitykseen.

Vanhasen mukaan sama rahoitus voi edistää useampaa teemoista. Hän on rahoituksen kohdentamista valmistelevan ministerityöryhmän puheenjohtaja.

Hankkeista päätöksiä myöhemmin

Yksittäisiä hankkeita koskevat päätökset tehdään myöhemmin. Hallituksen on määrä hyväksyä lopullinen suunnitelma 30. huhtikuuta, minkä jälkeen valtiovarainministeriö lähettää sen EU:n komission arvioitavaksi. EU:n neuvoston pitäisi hyväksyä Suomen suunnitelma ensi kesänä.

EU:n elpymispaketissa on kokonaisuudessaan kyse 750 miljardin euron elvytysrahasta, jonka EU-komissio lainaa rahoitusmarkkinoilta jaettavaksi edelleen jäsenmaille avustuksina ja lainoina.

Jotta laina elpymispaketin perustamiseksi voidaan ottaa, jäsenmaiden on hyväksyttävä budjettipäätös kansallisella tasolla. Suomessa käsittely on eduskunnassa kesken. Erityisesti perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat sitä.

Suomen maksuosuus paketista on 6,6 miljardia euroa eli enemmän kuin saanti. Suomelle EU:lta tuleva kokonaisrahoitus olisi Vanhasen mukaan arviolta 2,9 miljardia euroa nykyhinnoin, jos mukaan lasketaan muutkin kuin elpymis- ja palautumistukivälineen kautta tulevat rahat.

Vauhtia vipuvaikutuksella

Vanhasen mukaan investointeja on tarkoitus vauhdittaa vipuvaikutuksella. Suunnitelman valmistelussa on tavoiteltu vahvaa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta.

– Kun saamme EU:sta 2,1 miljardin euron rahoituksen, on sillä arvioiden mukaan mahdollisuus saada yli 3 miljardia euroa yksityisiä investointeja, hän sanoi.

Investoinnit vähentäisivät arvioiden mukaan Suomen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, kolme miljoonaa tonnia vuodessa.

– Tämä on noin kuusi prosenttia Suomen päästöistä, valtiovarainministeri sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on arvioinut, että kun varat investoidaan viisaasti, Suomi pystyy vahvistamaan edelläkävijyyttään ja kilpailukykyään muun muassa ilmasto- ja digiosaamisessa.

Rahaa myös pandemiasta toipumiseen

Suomen käytössä olevat varat jaetaan erilaisiin hankkeisiin neljän teeman sisällä. Teemat ovat vihreän siirtymän ja digitalisaation lisäksi työllisyys- ja osaamistason nostaminen sekä sote-palveluiden saatavuuden parantaminen ja kustannustehokkuuden lisääminen.

Rahaa tulee käyttää myös pandemiasta elpymiseen.

– Ympäri Eurooppaa on syntynyt paljon hoitovelkaa. Myös talouden kannalta on tärkeää, että hoitamattomat sairaudet hoidetaan. Sama koskee työllisyyttä, Vanhanen sanoi.

Osa rahoituksesta on määrä suunnata koronakriisistä erityisesti kärsineiden matkailualan, luovan talouden ja tapahtuma-alan kasvutarpeisiin.