Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriö: Al-Holin kotiutustehtävä on kustantanut vajaat 400 000 euroa

Noin 20 suomalaislapsen ja heidän äitiensä kotiuttaminen Syyriasta al-Holin leiriltä on kustantanut noin 395 000 euroa, kertoo ulkoministeriö.

Summasta valtaosa eli noin 320 000 euroa koostuu viranomaisten matkakuluista ja kuljetusvälineiden vuokrista. Ministeriö ei erittele turvallisuuskulujen eikä pienempien kuluerien osuutta.

Ulkoministeriön mukaan jokaiselta leiriltä tuodulta on peritty matkakulut Suomeen.

Suomi teki toissa vuoden lopulla periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Myös äitejä on tuotu Suomeen, mikäli viranomaiset ovat arvioineet, ettei lapsia ole mahdollista kotiuttaa ilman äitejä.

Avustustehtävä on kesken. Ministeriö arvioi viimeisimmän kotiutuksen yhteydessä joulukuussa, että Koillis-Syyrian leireillä on edelleen viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä.

Leirin turvallisuustilanne heikentynyt

Ulkoministeriön mukaan al-Holin leirin turvallisuustilanne on talven aikana heikentynyt. Leirillä on tapettu yli 40 ihmistä alkuvuoden aikana. Helmikuun lopulla telttapalossa kuoli seitsemän lasta ja kaksi naista.

Ministeriö luonnehtii leiriä lasten kasvuympäristönä näköalattomaksi ja radikaalin ideologian leimaamaksi. Tämä muodostaa turvallisuusriskin Euroopalle.

– Riskit ovat sitä vakavammat, mitä pidempään lapsia pidetään radikalisoivassa ympäristössä, ilman opetusta, suojaa ja järjestäytyneen yhteiskunnan väliintuloa. Helppoja ratkaisuja ei ole. Kaikkein huonoin vaihtoehto suomalaisten turvallisuuden kannalta on jättää lapset leireille, ministeriön tiedotteessa sanotaan.