Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoelämän järjestöt: Työterveyttä hyödynnettävä koronarokotuksissa

Elinkeinoelämän järjestöt vetoavat maan hallitukseen, että se velvoittaisi kuntia hyödyntämään työterveyshuoltoa koronavirusrokotuksissa. Vetoomuksen ovat esittäneet Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät.

Suomi tarvitsee konkreettisen suunnitelman perusterveen työssäkäyvän väestön massarokottamisiin, sanotaan järjestöjen vetoomuksessa. Sen mukaan tässä rokotusjärjestyksessä tulisi huomioida eri alueiden tautitilanteiden erot. Rokotukset tulisi painottaa maantieteellisesti sen mukaan, missä päin Suomea sairastumisriski on muuta maata suurempi.

– Alueellinen painotus tulisi tehdä viranomaisten asiantuntemuksen ja ajantasaisten tautitilastojen perusteella. Alueiden epidemialukujen erot voivat olla jopa kymmenkertaisia, järjestöt sanovat tiedotteessa.

Lisäksi rokottamisessa tulisi järjestöjen mukaan priorisoida niitä henkilöstöryhmiä, jotka ovat työtehtäviensä puolesta muita suuremmassa riskissä sairastua koronaan.

– Ensimmäisenä pitäisi rokottaa se henkilöstö, jolla on suurin koronariski esimerkiksi lähityön ja muiden työssä tapahtuvien altistumisten kautta. Työnantajilla on toki vastuu työntekijöiden suojaamisesta, mutta tehtävä käy päivä päivältä vaikeammaksi epidemian kärjistyessä, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Järjestöjen mukaan rokotuksia pitäisi antaa ensiksi muun muassa asiakaspalvelussa oleville tai muille, jotka eivät voi tehdä etätyötä. Samoin tulisi rokottaa huoltovarmuuden kannalta kriittisten toimintojen henkilöstö. Myös heidän kohdalla pidetään tärkeänä sitä, että rokotukset porrastetaan työyhteisöjen sisällä, jotta mahdolliset jälkioireet eivät johda samanaikaisiin sairauspoissaoloihin.