STM:n arvio helmikuussa: Kolmen viikon liikkumisrajoitus olisi varsin lyhyt aika, sulun pitäisi kestää pidempään, mielellään kuusi viikkoa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) arvioi helmikuun puolivälissä, että kolmen viikon liikkumisrajoitus on varsin lyhyt aika epidemian kuihduttamiselle, jos toimella pitäisi saada koronan ilmaantuvuus laskemaan merkittävästi.

– Jos haluttaisiin saada aikaa pidempiaikainen vaikutus, sulunkin pitäisi kestää pidempään, eli mielellään 6 viikkoa, ministeriö katsoo.

Asia ilmenee ministeriön vastauksesta valtioneuvoston kanslialle (VNK). STT pyysi asiakirjapyynnöllä ministeriön vastauksen nähtäväksi.

Ministeriö sanoo, että liikkumisrajoitusten vaikutukset tulisivat viiveellä, koska koronalle altistuneet ihmiset tulevat tartuttaviksi kotioloissa vasta noin 1–7 päivän sisällä ja voivat tämän jälkeen tartuttaa perheenjäseniään.

– Kolmessa viikossa ei edes nelihenkinen perhe välttämättä ehdi käydä läpi koko ketjua, joka isommissa perheissä voi kestää viikkoja. Karanteeniin asettaminen pitää tartunnat perheessä, mutta tämä ei aina toteudu täydellisesti, ministeriö arvioi.

STM huomauttaa myös, että vaikutusten arvioinnissa tulee huomata, että vaikutukset riippuvat siitä, missä määrin liikkumisrajoituksia voitaisiin ottaa käyttöön.

Lyhyt sulku voisi tuoda tartuntapiikin

STM arvioi helmikuussa, että kolmessa viikossa ilmaantuvuus ei todennäköisesti romahtaisi, koska kotitartunnat jatkuisivat. Ilmaantuvuus saattaisi kuitenkin tasaantua.

Ministeriö katsoo, että luvassa voisi olla jopa jonkinlainen tartuntapiikki, koska tartunnat tapahtuvat kotona tehokkaammin.

– Lyhyen sulun päätyttyä tartunnat todennäköisesti jatkaisivat nopeasti kasvuaan, STM arvioi.

Ministeriön mukaan olisi tärkeää, että ulkoilu olisi sallittu. Ministeriön mukaan voisi olla tarpeellista, että vain yksi henkilö taloudesta kävisi ruokakaupassa ja hoitaisi muut välttämättömät hankinnat.

Ministeriö arvioi valtioneuvoston kanslialle toimittamassaan asiakirjassa muiden kuin epidemian kakkostason toimien vaikutuksia koronatilanteeseen. Koronaepidemian tasolla 3 tarkoitetaan poikkeusoloja ja eriasteisten liikkumisrajoitusten käyttöönottoa.

STT pyysi VNK:sta myös asiakirjoja, joista ilmenisi, millaisista liikkumisrajoituksista VNK on ministeriöiltä arvioita halunnut. VNK salasi asiakirjat eikä luovuttanut myöskään muuta mahdollisiin liikkumisrajoituksiin liittyvää valmisteluaineistoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka