Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Volkswagen aikoo vaatia entisiltä johtajiltaan korvauksia dieselgate-skandaalista

Saksalainen autojätti Volkswagen aikoo vaatia kahdelta entiseltä johtajaltaan vahingonkorvauksia dieselgaten nimellä tunnetusta päästöhuijausskandaalista.

Volkswagen kertoi perjantaina, että korvauksia vaaditaan konsernin entiseltä toimitusjohtajalta Martin Winterkornilta sekä Volkswagen-konserniin kuuluvan autonvalmistajan Audin entiseltä johtajalta Rupert Stadlerilta.

Volkswagenin mukaan he olisivat rikkoneet velvollisuuksiaan dieselgate-sotkussa, joka on maksanut Volkswagenille kaikkiaan yli 30 miljardia euroa sakkoina, korvauksina ja oikeudenkäyntikuluina.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten suuria vahingonkorvauksia Winterkornilta ja Stadlerilta aiotaan vaatia.

Vuosia kestänyt sisäinen tutkinta valmistui

Volkswagen syöksyi kriisiin vuonna 2015, kun yhtiö myönsi asentaneensa huijausohjelmiston 11 miljoonaan dieselautoon harhauttaakseen päästömittauksissa.

Perjantaina autojätti kertoi , että se on saanut valmiiksi vuosia kestäneen sisäisen tutkinnan dieselgate-skandaaliin johtaneista syistä ja jupakasta vastuussa olevista henkilöistä. Volkswagenin mukaan kyseessä oli ylivoimaisesti suurin ja monimutkaisin yrityksessä tehty tutkinta Saksan taloushistoriassa. Konsernin johtoryhmän muiden jäsenten ei havaittu rikkoneen velvollisuuksiaan, Volkswagen sanoi.

Winterkornin asianajajat kertoivat perjantaina, että Winterkorn kiistää häntä kohtaan esitetyt syytökset. Asianajajien mukaan Winterkorn oli tehnyt kaiken mahdollisen vähentääkseen aiheutuvia vahinkoja.

Myös rikossyytteitä nostettu

Winterkornia ja muita Volkswagenin johtoon kuuluneita vastaan on aiemmin nostettu Saksassa rikossyytteet dieselgaten tiimoilta. Oikeudenkäynnin alkua on jouduttu useasti lykkäämään koronapandemian takia, mutta tällä tietoa oikeuskäsittelyn pitäisi alkaa syyskuun puolivälissä. Winterkornia vastaan on nostettu syytteet myös Yhdysvalloissa.

Audin ex-johtajan Stadlerin petosoikeudenkäynti alkoi Münchenissä jo viime vuonna.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.