Hallitus julkisti ravintoloiden sulkemisalueet, muutoksia viidessä maakunnassa – Lapissa sulkeminen koskee vain Kittilää

Ravintoloiden sulkemisrajoituksiin tuli sunnuntaina muutoksia viidessä maakunnassa, kun hallitus päätti rajoitusten voimassaoloalueesta.

Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo siirtyvät maanantaista alkaen ravintoloiden sulkemisrajoitusten piiriin samalla kun Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja suurin osa Lapista jäävät pois sulkemisrajoitusten piiristä.

Sulkemisrajoitukset koskevat näin ollen seuraavan kolmen viikon aikana koko maata lukuun ottamatta Ahvenanmaata, Etelä-Pohjanmaata, Kainuuta ja Keski-Pohjanmaata. Lapissa ravintoloiden sulkeminen koskee vain Kittilän kuntaa.

Niillä alueilla, joilla ravintoloita ei suljeta, ravitsemisliikkeiden tulee noudattaa tartuntatautilain ja sen nojalla annettuja säännöksiä. Tällöin ravintoloiden tulee sulkeutua klo 23 ja lopettaa anniskelu klo 22.

– Ravitsemisliikkeiden sulkemisella asiakkailta pyritään estämään covid-19-epidemian leviäminen ja turvaamaan sairaanhoitokapasiteetin riittävyys, valtioneuvosto kirjoittaa päätöksessään.

Koska sulkutoimien vaikutukset ravintoloiden taloudelliseen tilanteeseen ovat merkittäviä, hallitus kompensoi vaikutuksia kustannustukilainsäädännöllään. Hallitus arvioi, että nyt alkavalta kolmen viikon sulkuajalta maksetaan kompensaatioita 70 miljoonaa euroa.

Poikkeuksellinen sunnuntai-istunto

Ennen hallituksen asetuksen antamista eduskunta oli päättänyt jatkaa ravintoloiden sulkutoimia pahimmilla korona-alueilla kolmella viikolla 18. huhtikuuta saakka.

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Sulku koskee myös ravintoloiden terasseja. Noutoannosten mukaan myyminen on kuitenkin sallittua myös sulun aikana.

Sulkutoimet eivät koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Eduskunta oli poikkeuksellisesti koolla sunnuntaina, jotta ravintoloiden sulku voisi jatkua suoraan uudella kolmen viikon jaksolla ilman välipäiviä. Lähes kolme viikkoa voimassa olleen ravintolasulun voimassaolo päättyi sunnuntaina.

Edellisen kerran eduskunta on ollut koolla sunnuntaina vuonna 1994, jolloin Arkadianmäellä käytiin Suomen EU-jäsenyyteen liittyvää jarrutuskeskustelua.

Palmusunnuntaihin ajoittuneen poikkeusistunnon vuoksi kansanedustajien puheenvuoroissa vilahteli hyvän pääsiäisen toivotuksia ja erilaisia viittauksia virpomiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka