Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa myös liberaalipuolue availee yhteistyön mahdollisuutta ruotsidemokraattien kanssa

Ruotsissa pieni liberaalipuolue hyväksyi eilen linjauksen, jonka mukaan se tavoittelee porvarihallituksen muodostamista maahan ensi vuoden vaalien jälkeen. Päätös pitää sisällään mahdollisuuden, että uusi hallitus voi hakea tukea asiakysymyksissä myös ruotsidemokraateilta.

Aiemmin myös kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat linjanneet, että mahdollinen porvarihallitus voisi tukeutua esimerkiksi budjetin hyväksymisessä tähän saakka yhteistyöstä sivussa pidettyihin ruotsidemokraatteihin.

Kaikki kolme puoluetta ovat korostaneet, ettei ruotsidemokraatteja otettaisi mukaan varsinaiseen hallitukseen. Sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven on kuitenkin varoittanut, että ruotsidemokraatit neuvottelisi merkittävän hinnan tuelleen.

Liberaalien päätöksessä oli kyse täyskäännöksestä. Vielä edellisten vuoden 2018 vaalien jälkeen porvariopposition liberaalit ja keskustapuolue mahdollistivat tuellaan sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallituksen syntymisen sekä samalla ruotsidemokraattien pysymisen syrjässä vaikutusvallasta.

Suhtautuminen ruotsidemokraatteihin (SD) jakaa liberaaleja pahasti. Ehdotus, jonka mukaan yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa olisi nimenomaisesti kielletty, kaatui kuitenkin sunnuntain äänestyksessä.

Puheenjohtaja Nyamko Sabuni oli tyytyväinen päätöksen jälkeen.

– Ilman tätä päätöstä olisimme varmistaneet sosiaalidemokraattien pysymisen vallassa vielä monia vuosia, Sabuni sanoi.

Keskustapuolueen Annie Lööf oli sen sijaan pettynyt.

– Valitan sitä, että liberaalit ovat päättänet avata oven antiliberaalille ja muukalaisvihamieliselle puolueelle, Lööf kirjoitti.

Liberaalien päätöksen merkitystä vähentää se, ettei puolue selviäisi nykyisellä kannatuksellaan edes valtiopäiville yli neljän prosentin äänikynnyksen.