Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus antaa tuomion Lopen koirasusijutussa – syyttäjän mukaan nainen toi Suomeen koirasusia ja pahoinpiteli niitä tilallaan

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa tänään tuomion poikkeuksellisessa eläinsuojelurikosjutussa. Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta naiselle, joka syyttäjän mukaan toi Suomeen susia ja koirasusia ja kaltoinkohteli ja pahoinpiteli niitä Lopella pitämällään tilalla.

Syytteen mukaan nainen toi Venäjältä ainakin viisi sutta tai sen läheistä jälkeläistä. Syyttäjä katsoo, että naisen tarkoitus oli hyötyä eläimistä taloudellisesti muun muassa teettämällä niillä jälkeläisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2019. Nainen kiistää kaikki syytteet.

Naisen tilalle tehtiin useita tarkastuksia, joissa löydettiin kymmeniä heikossa tilassa olevia eläimiä likaisista, ahtaista ja puutteellisista oloista. Koirasusien ja koirien lisäksi naisella oli vuohia, minipossuja, kaneja, kanoja ja kyyhkyjä.

Syyttäjä vaatii naiselle vähintään vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja useista luonnonsuojelurikoksista. Naisen kanssa eläimiä Lopella pitäneelle miehelle vaaditaan kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Kummallekin vaaditaan lisäksi eläintenpitokieltoa. Myös mies kiistää syytteet.

"Raakaa ja julmaa kohtelua"

Syytteen mukaan nainen teetti susilla, koirasusilla ja koirilla jatkuvasti pentuja saadakseen rahaa. Lisäksi hän käytti syytteen mukaan väkivaltaa eläimiä "kouluttaessaan" ja hakkasi niitä nyrkeillä, kepeillä, harjoilla ja ketjuilla.

– Ottaen huomioon edellä mainittujen laiminlyönteihin liittyvä pitkäaikaisuus ja erityisesti koirien ja koirasusien kasvatuksessa käytetty väkivalta, on syytetty menetellyt eläimiä kohtaan myös raa'alla ja julmalla tavalla, syytteessä sanottiin.

Nainen ei pärjännyt hankkimiensa susien tai koirasusien kanssa, sillä eläimet eivät sopeutuneet vankeudessa elämiseen ja olivat stressaantuneita. Syytteen mukaan nainen lopetti tai ampui osan eläimistä itse. Viranomaiset lopettivat loput.

Nainen kiistää, että hänen hallussaan olleet eläimet olisivat olleet susia. Hänen mukaansa kaikki olivat joko koiria tai laillisia susitaustaisia koiria.

Hän kiistää myös hankkineensa eläimiä kaupallisessa tarkoituksessa. Kirjallisessa vastauksessaan nainen sanoi lisäksi, ettei ole pahoinpidellyt eläimiä tai laiminlyönyt niiden hoitoa.