Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-aika kuormittaa etenkin nuoria aikuisia, ilmenee kyselystä

Korona-aika kuormittaa varsinkin nuorten aikuisten hyvinvointia, ilmenee tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kuormituksen ja uupumuksen tunne koettelee erityisesti 18–34-vuotiaita.

Eniten suomalaisia kyselyn mukaan kuormittavat nyt korona ja siihen liittyvät rajoitukset. Pandemiaan liittyvä sosiaalinen eristäytyminen näkyy erityisesti alle 25-vuotiaiden nuorten aikuisten vastauksissa. Heistä yli kaksi viidesosaa kertoo sosiaalisen eristäytymisen kuormittaneen tai muuten heikentäneen hyvinvointiaan.

Vähiten sosiaaliseen eristäytymiseen liittyvää kuormitusta kokevat yli 65-vuotiaat. Sen sijaan sairastumisen pelko kuormittaa eri ikäryhmiä melko tasaisesti: noin kolmannes kaikissa ikäryhmissä ei koe pelon sairastumisesta heikentäneen omaa hyvinvointiaan.

Koronakriisin lisäksi suomalaisia kuormittavat esimerkiksi tulevaisuuden epävarmuus, työhön liittyvät asiat, oma terveys sekä rahaan ja toimeentuloon liittyvät asiat.

Mielenterveys jo luonteva puheenaihe

Naiset kokevat hyvinvointia heikentävää kuormitusta miehiä enemmän. Naisten vastauksissa sekä koronatilanne että huoli perheestä korostuvat selvästi enemmän kuin miehillä.

Kyselystä niin ikään käy ilmi, että suomalaisista useampi kuin joka kolmas ylipäänsä kokee hyvinvointia heikentävää kuormitusta elämässään.

Selkeä muutos neljän vuoden takaisen kyselyn tuloksista näkyy suhtautumisessa mielenterveyteen. Mielenterveydestä puhuminen ja asian esilletuominen koetaan aiempaa luontevammaksi.

Tiedot käyvät ilmi IRO Researchin tekemästä kyselytutkimuksesta. Suomen mielenterveys Mieli ry:n tilaamaan kyselyyn vastasi helmikuussa tuhat Suomessa asuvaa. Tulosten virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.