Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aung Sang Suu Kyi nähtiin lyhyesti oikeudessa Myanmarissa

Myanmarin syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin, 75, puolustusasianajajat pääsivät torstaina ensimmäistä kertaa tapaamaan häntä, mutta tälläkin kertaa vain videolinkin välityksellä. Asianajajien mukaan ex-johtaja vaikutti hyvävoimaiselta, vaikka on ollut jo kaksi kuukautta pidätettynä.

Aung San Suu Kyi osallistui torstaina videolinkin välityksellä oikeuden kuulemiseen, jossa käsiteltiin lähinnä oikeudenkäynnin teknisiä seikkoja.

Aung San Suu Kyitä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä muun muassa koronamääräysten rikkomisesta ja laittomista radiopuhelimista. Lisäksi juntta väittää hänen ottaneen vastaan yli miljoonan dollarin arvosta rahaa ja kultaa. Asianajajien arvion mukaan näistä väitteistä tuskin kuitenkaan tullaan nostamaan syytteitä.

Oikeudenkäynnin on määrä jatkua 12. huhtikuuta.

Ryhmä Aung San Suu Kyin NLD-puolueen syrjäytettyjä kansanedustajia kertoi suunnittelevansa "uutta siviilihallintoa", joka tullaan julkistamaan kuluvan kuun ensimmäisellä viikolla. Ryhmän mukaan vuonna 2008 sotilaiden johdolla säädetty perustuslaki on niin ikään mitätöity.

Mielenosoittajat polttivat perustuslakikirjoja torstaina rovioissa maan suurimman kaupungin Yangonin kaduilla.

Yli 40 lasta tapettu mielenosoituksissa

Kansalaisjärjestöjen mukaan pitkälle yli 500 ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa sen jälkeen kun armeija kaappasi vallan maassa helmikuun alussa. Yleisradioyhtiö BBC :n Pelastakaa lapset -järjestöltä hankkimien tietojen mukaan kuolleista ainakin 43 on ollut lapsia, nuorimmat alle kymmenvuotiaita.

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Myanmarin tilannetta keskiviikkona maan entisen siirtomaaisännän Britannian pyynnöstä.

Turvallisuusneuvoston kokous päättyi reilun kahden tunnin jälkeen. Diplomaattien mukaan Kiina pyysi, että se voisi pohtia torstaihin saakka, aikooko se antaa tukensa Britannian ehdottamalle päätöslauselmalle.

Kokouksen jälkeen Kiina sanoi hakevansa demokraattista siirtymää, mutta hylkäsi ajatuksen juntalle asetettavista pakotteista.

– Kiina toivoo Myanmarin palauttavan rauhan, tasapainon ja perustuslaillisen järjestyksen niin pian kuin mahdollista ja jatkaa demokraattisen siirtymän edistämistä, Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun sanoi tiedotteen mukaan neuvoston kokouksen jälkeen.

Myanmarin tilanteen on pelätty kiihtyvän sisällissodaksi, sillä muutamat maan aseellisista kapinallisryhmistä ovat ilmoittaneet olevansa mielenosoittajien puolella ja taistelevansa sotilashallintoa vastaan.