Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löysälle jääneen käsijarrun epäillään aiheuttaneen yli 50 ihmisen kuolemaan johtaneen junaturman Taiwanissa

Taiwanissa Itä-Aasiassa ainakin 50 ihmisen hengen vienyt junaturma johtui viranomaisten mukaan rakennustyömaan lava-autosta, joka oli osunut junaan sen mennessä tunneliin.

– Kuljettajan epäillään jättäneen käsijarrun liian löysälle, jolloin auto pääsi rullaamaan 20 metriä junaradalle, kertoo Feng Hui-shen, Taiwanin valtiollisen rautatieyhtiön varajohtaja.

Paikalta otetuissa kuvissa näkyy pahasti rikkoutunut keltainen auto kyljellään junan vieressä.

Lähes 150 ihmistä on viety sairaalahoitoon. Pelastajilta kesti tunteja saada kaikki elossa selvinneet sekä kuolonuhrit ulos junasta. Kuolleiden joukossa on Ranskan kansalainen.

Juna suistui kiskoilta tunnelissa. Pääkaupunki Taipeista matkaan lähteneessä junassa oli kahdeksan vaunua ja noin 480 matkustajaa.

Viranomaisten mukaan tunnelin sisälle jäi neljä pahasti vahingoittunutta vaunua.

Onnettomuus tapahtui Taiwanin saaren itäisellä rautatiellä noin kello 9.30 aamulla paikallista aikaa.

Presidentti Tsai Ing-wen vieraili hätäkeskuksessa Taipeissa ja sanoi, että onnettomuuden syyt tullaan selvittämään pohjia myöten.

– Toivon, että kuolleet voivat levätä rauhassa ja loukkaantuneet toipuvat pian, hän sanoi.

"Tunsin äkillisen, rajun heilahduksen"

Taiwanin Punaisen ristin julkaisemissa kuvissa kypäräpäiset ja otsalampuin varustautuneet pelastustyöntekijät kulkivat tunnelissa myös tuhoutuneen junan kattoa pitkin päästäkseen eloonjääneiden luo.

Yksi selviytyneistä kertoi TVBS-kanavalle, että junan sisälle jääneistä osa oli huutanut apua ja osa menettänyt tajuntansa.

– Istuinten alle oli puristunut monia ihmisiä, ja istuinten päällä oli lisää ihmisiä, hän kertoi.

Paikallisen UDN-uutissivuston julkaisemissa kuvissa näkyy, kuinka osa junan vaunuista on painunut rajusti kasaan ja vääntynyt liki tunnistamattomiksi.

Junan loppupäässä olleiden vaunujen matkustajista moni selvisi vähin vammoin. UDN:n suorassa lähetyksessä tunnelin ulkopuolelta näkyi vahingoittumattomia vaunuja, joista pelastajat auttoivat matkustajia ulos.

– Tunsin äkillisen, rajun heilahduksen ja huomasin kaatuvani lattialle. Rikoimme ikkunan päästäksemme kiipeämään junan katolle ja pois, eräs matkustajista sanoi UDN:lle.

Yksi pahimmista junaonnettomuuksista maassa koskaan

Onnettomuus tapahtui hautojenlakaisujuhlan alussa. Kyseessä on pitkä pyhäviikonloppu, jolloin Taiwanin tiet ja rautatiet ovat yleensä täynnä kotikyliinsä palaavia ihmisiä, jotka siivoavat kuolleiden sukulaistensa haudat ja antavat uhrilahjoja.

Perjantain onnettomuus vaikuttaa olevan yksi Taiwanin pahimmista rautatieonnettomuuksista. Vuonna 2018 junan suistuessa radalta kuoli 18 ihmistä ja yli 200 loukkaantui. Vuonna 1991 taas 30 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui kahden junan törmättyä Miaolissa. Vuonna 1981 rekka osui matkustajajunaan tasoristeyksessä ja junanvaunuja putosi sillalta Hsinchussa ja 30 ihmistä kuoli.

Taiwanin historian pahin junaonnettomuus tapahtui Apple Daily -lehden mukaan vuonna 1948, kun 64 ihmistä kuoli. Junaonnettomuuksissa myös kuoli 48 ihmistä vuonna 1961 ja 41 vuonna 1978

Koska Taiwan sijaitsee maanjäristyksille alttiilla alueella, maassa on jatkuvassa valmiudessa kokenutta pelastushenkilökuntaa katastrofien varalta.