Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tässä nostetaan panoksia, mutta kukaan tuskin katsoo viimeistä korttia" – tiedusteluasiantuntijan mukaan Ukrainan ja Venäjän jännitteiden taustalla on suurvaltojen voimamieskisa

Venäjän joukkojen siirrot Ukrainan rajan tuntumassa ja Krimillä viittaavat siihen, että suurvaltapolitiikassa lisätään nyt kierroksia. Näin arvelee Jyväskylän yliopiston opettaja ja Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp Martti J. Kari.

Karin mukaan presidentti Joe Bidenin Yhdysvallat ja sen tiedustelu on aktivoitunut Ukrainassa ja miehitettyjen alueiden läheisyydessä, mikä on aktivoinut myös Venäjän.

– Yhdysvaltojen toiminnan profiili Ukrainan alueiden miehitystä kohtaan on muuttunut huomattavan paljon ja tulee yhä muuttumaan. Venäläiset reagoivat tähän. He valmistautuvat siihen mahdollisuuteen, että jotain pahaa tapahtuu.

Useat mediat kertoivat Yhdysvaltain tiedustelutietoon pohjaten, että Krimin alueella liikkuisi noin 4 000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta. Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että Ukrainan rajan tuntumassa järjestetään puolustusharjoitus taisteludrooneja vastaan. Harjoitukseen on määrä osallistua noin 15 000 ihmistä.

Tiedusteluasiantuntija Karin mukaan paljon puhuvaa on se, että joukkoja on liikuteltu kirkkaassa päivänvalossa, jolloin liikehdintää voivat havaita tiedustelupalveluiden lisäksi myös siviilit.

– Halutaan, että joku kuvaa niitä ja tviittaa niitä. Tässä on mukana voimannäyttöä.

Sökönpeluuta

Varoittelevaa puheenpartta on kuultu molemmista suunnista. Ukrainan kumppani Yhdysvallat puuttui Venäjän joukkojen sijoitteluun ja ilmoitti vastustavansa aggressiivisia pelottelutoimia Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Presidentti Biden ilmoitti puhelussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille perjantaina, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa "järkähtämättömästi".

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan ilmoitti Venäjän ottavan käyttöön "lisätoimia", mikäli jännitteet kiristyvät sen raja-alueilla Ukrainassa.

Martti J. Kari uskoo, ettei sanamittelö eskaloidu toiminnaksi, vaikka Ukrainakin ajoi läpi liikekannallepanoa helpottavan lakimuutoksen.

– Ei tässä varmaan mitään Venäjän osalta tapahdu ennen kuin selviää, mitä länsi tekee. Länsi taas ei tee mitään sellaista, mikä sytyttäisi tämän ruutitynnyrin.

– Tavallaan tässä pelataan sököä ja nostetaan panoksia. Mutta en usko, että kukaan katsoo sitä viimeistä korttia.

Etenkin Krimin tilanteen Kari uskoo pysyvän sotilaallisesti muuttumattomana. Ukraina ei etene Krimille, ja Venäjällekin eteneminen Krimiltä Etelä-Ukrainan mantereelle olisi Karin mukaan vaikea operaatio sotilaallisesti ja viestinnällisesti.

– Tämä ei ole enää perusteltavissa sillä, että siellä suojeltaisiin venäläisvähemmistöjä, koska ei heitä siellä siinä määrin ole. Tämä olisi hyökkäys suvereenia Ukrainaa vastaan, Kari sanoo.

"Kulutussodan" voimistuminen uhkana

Entinen tiedustelu-upseeri kantaa kuitenkin huolta Itä-Ukrainassa seitsemättä vuotta käynnissä olevasta konfliktista, joka näyttää kiihtymisen merkkejä. Venäjämielisissä niin kutsutuissa kapinallistasavalloissa Donetskissa ja Luhanskissa on otettu käyttöön nuoria koskeva yleinen asevelvollisuus. Kesään mennessä joukkoja on Karin mukaan kasassa "huomattava määrä".

– Jos haluaisi nähdä pahimman kautta, niin kesällä voisi jotain pahaa tapahtua. Tai sitten syksyllä (Venäjän) Zapad-taisteluharjoituksen alkamisen aikaan, Kari arvioi.

Ukrainan mukaan 20 sen sotilasta on kuollut ja 57 loukkaantunut yhteenotoissa vuoden alun jälkeen. YK:n mukaan Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut yhteensä yli 13 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen.

Valoisimmassakin skenaariossa Kari uskoo Itä-Ukrainan "kulutussodan" jatkuvan, koska on Venäjän edun mukaista, että konflikti nakertaa kansalaisten uskoa rauhaa luvanneeseen Ukrainan nykyhallintoon.

– Jos Venäjä haluaisi rauhan Itä-Ukrainaan, se saataisiin heti. Mutta niin kauan kuin taisteluhaudat ovat Itä-Ukrainassa, jokainen päivä loitontaa kapinallisalueita Ukrainan hallinnosta, Kari sanoo.

---

Lähteenä myös AFP