Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Floridassa pelastajat yrittävät estää ympäristökatastrofia jätevettä vuotavalla tekoaltaalla

Yhdysvaltojen eteläosassa sijaitsevassa Floridan osavaltiossa pelastajat yrittävät estää ympäristökatastrofia jätevettä vuotavalla tekoaltaalla.

Vaarana on, että vettä vuotaa altaan läheisyydessä sijaitseville asutusalueelle ja lopulta Tampanlahteen. Yli 300 kotitaloutta on saanut pakollisen evakuointimääräyksen.

Tekoallas sijaitsee vanhan fosfaattikaivoksen ja lannoitetehtaan lähettyvillä.

Osavaltion kuvernööri, republikaanien Ron DeSantis julisti lauantaina hätätilan, jonka avulla voidaan vapauttaa varoja kriisin ratkomiseen.

– Yritämme nyt estää katastrofaalisen tilanteen. Valmistaudumme myös tarvittaessa vastaamaan sellaiseen, DeSantis sanoi lehdistötilaisuudessa sunnuntaina sen jälkeen, kun hän oli tarkkaillut altaan tilaa helikopterista.

DeSantisin mukaan altaalta pumpataan päivittäin noin 33 miljoonaa gallonaa eli noin 125 miljoonaa litraa vettä. Hän kertoi, että kontrolloitu veden poispäästäminen on paikalle olevien insinöörien mukaan välttämätöntä katastrofin välttämiseksi.

Guardian-lehden mukaan vettä pumpataan mereen. Kuvernöörin mukaan jätevesi ei vastaa meriveden laatustandardeja fosfori- ja typpiarvojen osalta. Hän sanoi, että vesi vastaisi muuten merivesistandardeja.

Ympäristöjärjestön mukaan lisäsaaste Tampanlahdella vaarantaisi alueen eläimistöä, Guardian kirjoittaa.

Yli 300 vankia jouduttiin evakuoimaan

Osa evakuointimääräyksen saaneista ei ollut aikeissa poistua kodeistaan, kirjoittaa Tampa Bay Times -sanomalehti.

– Me kaikki tiedämme, että siellä on paljon vettä, 76-vuotias Kenneth Rexford sanoi lehdelle.

– Mutta se on päälle mailin (yli 1,6 kilometrin) päässä täältä. Tämän paikan ja sen paikan välillä on paljon kukkuloita ja laskeumia.

Tekoaltaan sortumisvaaran takia 345 vankia on jouduttu evakuoimaan Manateen piirikunnassa sijaitsevan vankilan ensimmäisestä kerroksesta, lehti kirjoittaa.

Paikallisen sheriffin mukaan kaikkien vankien siirtäminen vankilan toiseen kerrokseen olisi liian suuri turvallisuusriski. Sen sijaan vankeja on siirretty bussilla toiseen paikkaan, jonka sijaintia sheriffi ei suostunut lehden mukaan kertomaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.