Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Oikeuskansleri kertoo tänään omasta toiminnastaan liikkumisrajoitusten valmistelun valvonnassa, Aleksei Navalnyi on siirretty sairaalaosastolle, "George Floydin niskan päälle polvistuminen rikkoi poliisin käytäntöjä ja etiikkaa"

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo tänään omasta toiminnastaan hallituksen liikkumisrajoitusten valmistelun valvonnassa. Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista vedettiin viime viikolla pois eduskunnasta, sillä perustuslakivaliokunta löysi siitä runsaasti perustuslaillisia ongelmia.

Oikeusoppineet ovat kritisoineet Pöystin toimintaa ja tämän ennakollista laillisuusvalvontaa.

Perustuslain mukaan oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa muun muassa valtioneuvoston virkatointen lainmukaisuutta. Tehtäväänsä hoitaessaan oikeuskansleri valvoo perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Oikeuskanslerin on pyydettäessä annettava valtioneuvostolle ja ministeriöille tietoja ja lausuntoja oikeudellisista kysymyksistä.

Oheisviestinnän puuttuminen voi johtaa ongelmiin etätöissä

Etätöihin siirtyneissä työpaikoissa voi syntyä erilaisia ongelmia oheisviestinnän puuttumisen takia. Oheisviestintä tarkoittaa sanatonta viestintää, eli esimerkiksi ilmeitä ja eleitä.

Mitä tunnepitoisemmasta asiasta on kyse, sitä suurempi on myös oheisviestinnän merkitys. Esimerkiksi työpaikan ristiriidat ja ihmissuhdeongelmat voivat jopa pahentua, jos niitä yritetään selvitellä etäyhteyksien kautta. Tällöin ihmiset korvaavat puuttuvan oheisviestinnän omilla mielikuvillaan ja tulkinnoillaan.

Vähiten ongelmia oheisviestinnän puuttuminen aiheuttaa tilanteissa, joissa välitetään puhdasta asiatietoa, eli esimerkiksi annetaan ohjeita tai esitellään tutkimustuloksia.

Tulvavaroitus voimassa kolmessa maakunnassa

Tulvavaroitus on voimassa tänään Uudellamaalla, Pohjanmaan maakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Varoitukset antoi Ilmatieteen laitos.

Täksi päiväksi sää paranee eilisestä, mutta luvassa on kuitenkin lumi- ja räntäsadekuuroja. Poutaisinta on todennäköisesti länsirannikolla ja sen tuntumassa.

Kovan tuulen varoitus on voimassa tänään merialueista Suomenlahdella ja Pohjois-Itämeren itäosassa.

Keskiviikolle, torstaille tai perjantaille ei ole annettu säävaroituksia Suomen maa-alueille.

RKP yrittää laajentua kuntavaaleissa Sisä-Suomeen ja ylittää viiden prosentin kannatusrajan

Suosionsa perinteisesti rannikkoseudulta ammentanut RKP hakee kesäkuun kuntavaaleissa jalansijaa sisämaasta.

Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo STT:n kuntavaalihaastattelussa, että puolueella on tällä hetkellä ehdokkaita 12 kunnassa enemmän kuin viime vaaleissa. Joukossa on perinteisesti vahvoja suomenkielisiä kuntia, kuten Pori, Kouvola, Kuopio, Lahti, Riihimäki ja Sastamala.

Henrikssonin mukaan puolueen tavoitteena on kasvaa ja saada vähintään viiden prosentin kannatus, joka on kuntavaaleissa viimeksi ylittynyt vuonna 2004.

Kasvun varaa Henriksson näkee puolueelle liberaalioikeistossa. Hänen mukaansa kokoomus näyttää liikkuvan joissain kysymyksissä perussuomalaisten suuntaan.

Vankilassa nälkälakkoaan jatkava Navalnyi on siirretty sairaalaosastolle

Venäjällä vangittu oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on siirretty sairaalaosastolle, kertoo venäläismedia. Vankilan viranomaisten mukaan hänet on siirretty tarkkailtavaksi hengitysongelmien ja korkean kuumeen vuoksi.

Navalnyi kertoi maanantaina jatkavansa nälkälakkoa siitä huolimatta, että hänellä on kova yskä ja kuumetta. Hän aloitti syömälakon viime viikolla vankeusolojensa vuoksi.

Helmikuussa vankeustuomion saanut Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle saatuaan hoitoa Saksassa viimekesäisen myrkytyksensä jälkeen. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän hallintoa. (Lähde: AFP)

Poliisipäällikkö: George Floydin niskan päälle polvistuminen rikkoi poliisin käytäntöjä ja etiikkaa

Yhdysvalloissa Minneapolisin poliisipäällikön mukaan George Floydin kuolemasta syytetty entinen poliisi rikkoi pidätystilanteessa poliisilaitoksen toimintatapoja ja eettisiä arvoja.

Poliisipäällikkö Medaria Arradondon mukaan Derek Chauvinin ei olisi pitänyt enää painaa Floydin niskaa polvellaan sen jälkeen, kun Floyd lopetti vastustelun.

Poliisipäällikkö antoi lausuntonsa oikeudelle, kun Chauvinin oikeudenkäynti jatkui maanantaina.

Ex-poliisi Chauvinia syytetään pidätystilanteessa kuolleen mustaihoisen Floydin kuolemasta. Syyttäjien mukaan Chauvin painoi Floydin niskaa noin yhdeksän ja puolen minuutin ajan. (Lähde: AFP)

New Yorkin pörssissä rikottiin jälleen ennätyksiä

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssi sulkeutui ennätyslukuihin maanantaina. Keskeiset indeksit Dow Jones sekä S&P 500 saavuttivat kaikkien aikojen piste-ennätyksensä.

Teollisuuspainotteinen Dow Jones kohosi 1,1 prosenttia 33 527,27 pisteeseen. Laajapohjainen S&P 500 nousi 1,4 prosenttia 4 077,83 pisteeseen.

Teknologiapainotteinen Nasdaq puolestaan nousi 1,7 prosenttia 13 705,59 pisteeseen. (Lähde: AFP)

Puljujärvi syötti johtomaalin Edmontonille, mutta Montreal vei voiton jatkoajalla

Jääkiekon NHL:ssä Montreal Canadiens on voittanut kotikaukalossaan Edmonton Oilersin. Jatkoajalle venynyt ottelu päättyi maalein 3–2.

Edmonton ehti johtaa ottelua kolmannen erän alkuun asti. Edmontonin suomalaishyökkääjä Jesse Puljujärvi nappasi syöttöpisteen toisessa erässä tehdystä 2–0-maalista.

Montreal kiri kuitenkin kolmannessa erässä, ja ensimmäisen reilun viiden minuutin aikana joukkue nousi tasoihin. Jatkoajalla ratkaisumaalin teki Eric Staal.

Montrealin suomalaishyökkääjät Jesperi Kotkaniemi ja Artturi Lehkonen eivät yltäneet tehopisteille.