Valtiovarainministeri Vanhanen: Suomella ei ole kantaa Bidenin hallinnon ajamaan yritysverotuksen globaaliin minimiveroasteeseen

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan on vielä liian aikaista ottaa kantaa Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin hallinnon tavoittelemaan yritysverotuksen maailmanlaajuiseen minimiveroasteeseen. Vanhasen mukaan Suomella ei ole asiaan kantaa.

Vanhanen kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa valtiovarainministerien ilmastokoalition kokouksen jälkeen tiistaina.

Yritysverotuksen globaali minimiveroaste nousi keskusteluun maanantaina, kun Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen kannusti muita valtioita mukaan globaalin minimiveroasteen käyttöönottoon.

Yellen sanoi Yhdysvaltojen pyrkivän yhdessä muiden G20-maiden kanssa sopimaan globaalista minimiveroasteesta, joka voisi pysäyttää "kilpajuoksun pohjalle" yritysverotuksessa.

– Yhdessä voimme käyttää maailmanlaajuista minimiveroa sen varmistamiseksi, että maailmantalous kukoistaa monikansallisten yhtiöiden nykyistä tasapuolisempien toimintaedellytysten ansiosta sekä vauhdittaa innovaatioita, kasvua ja hyvinvointia, Yellen sanoi puheessaan maanantaina.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz ehti jo tiistaina kommentoida pitävänsä Bidenin hallinnon suunnitelmia "erinomaisena askeleena eteenpäin" taistelussa valtioiden verotulojen murenemisen estämiseksi.

– Yhdysvaltojen tuki antaa tälle aloitteelle reippaasti myötätuulta, Scholz sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sosiaalidemokraatti Scholz sanoi toivovansa, että asiassa päästäsiin sopuun tämän vuoden aikana.

"Suomella perinteenä korostaa kansallista päätösvaltaa"

Yellen oli tiistaina mukana valtiovarainministerien ilmastokoalition kokouksessa, jossa Vanhanen toimi puheenjohtajana. Vanhasen mukaan Yellen ei kertonut kokouksessa tarkempia tietoja yritysten globaalista minimiveroasteesta.

Vanhanen kertoi puhuneensa aiheesta aiemmin tiistaina Yellenin avustajan David Liptonin kanssa.

– Hän hieman enemmän valotti tätä (globaalia minimiveroastetta), mutta on aivan liian ennenaikaista arvioida sen tasoa tai järkevyyttä, Vanhanen sanoi toimittajille.

Vanhasen mukaan Suomella ei ole kantaa siihen, mikä olisi sopiva taso yritysten minimiveroasteelle.

– Suomen perinne on, että verotuskysymyksissä korostamme hyvin voimakkaasti kansallista päätösvaltaa. Tässä vaiheessa ei ole tarkoituksenmukaista ottaa mihinkään tasoon kantaa.

Suomessa yritykset maksavat yhteisöveroa 20 prosenttia verotettavasta tulostaan. Yhteisöverokantaa alennettiin 24,5 prosentista 20 prosenttiin vuoden 2014 alusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka