Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi aamulla Ylen haastattelussa, että "ei tiedä mitään" exit-strategiasta – epäilee nyt inhimillisiä ongelmia

Arkistokuva. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Sami Lettojarvi

Riikka Minkkinen, STT

Hallitus kokoontuu jälleen alkuillasta Säätytaloon arvioimaan koronatilannetta ja rajoitustoimia.

Esillä on ainakin niin sanottu exit-suunnitelma, joka viitoittaa tietä ulos kriisistä. Siinä on tarkoitus hahmotella, missä järjestyksessä ja millä tavalla epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoitustoimia puretaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi Ylen aamussa tänään, että niin sanottu exit-strategia ei ole ollut käsittelyssä hänen ministeriössään.

– Viime viikolla käytiin ensimmäinen versio, joka oli hyvin raakaversio tästä exit-strategiasta, läpi ja käytiin keskustelua ja palaute ja sen jälkeen on jatkovalmistelua ollut. Itse asiassa en tiedä siitä mitään, koska valmistelu on ollut valtioneuvoston kansliassa ja sosiaali- ja terveysministeriössä ja käsittääkseni kansliapäälliköllä virkamiestasolla. Varsinaisesti esimerkiksi meillä elinkeinoministeriössä tämä strategia ei ollut käsittelyssä.

Lintilä sanoi toivovansa, että tämän päivän jälkeen tilanne tulee aktiivisemmaksi.

– On ihan selvää, että jos ajattelee niitä sektoreita, joita omalla vastuullani on – yritystoiminta, matkailu ja niin edelleen – kyllä exit-strategialla on, esimerkiksi kotimaisen matkailun kannalta, aivan äärettömän iso merkitys.

Demokraatti-lehti uutisoi, että valtioneuvoston mukaan työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö ja myös muita ministeriön virkamiehiä on osallistunut exit-strategian valmisteluun.

Lisäksi exit-strategia on ollut esillä hallituksen neuvotteluissa muun muassa 31. maaliskuuta. Myös ministeri Lintilä osallistui tuolloin neuvotteluihin.

Useat kansanedustajat, muun muassa Joonas Könttä (kesk.) ja Sari Multala (kok.) reagoivat asiaan sosiaalisessa mediassa.

Myös entinen pääministeri, nykyinen Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kommentoi seuraavasti:

– Tämä on kyllä niin järkyttävän huonoa hallintoa, että entinen OECD:n apulaispääsihteeri ei saa happea. Hallinnon kehittäminen kuului silloin vastuualueisiini.

Lintilä ja Marin kommentoivat Demokraatin mukaan asiaa saapuessaan Säätytalolle.

– Viime viikolla käytiin evästyskeskustelu. Mielestäni valmistelu ja evästyskeskustelu ovat täysin eri asia. Sen pohjalta sanoin aamulla sen, ettei minulla ole tarkempaa tietoa, Lintilä selvitti.

– Todennäköisesti on ihan inhimillisiä ongelmia ollut. Ei mitään dramaattista, Lintilä sanoi.

Marinin mukaan hallitus on kokonaisuutta jo kaksi kertaa käsitellyt ja jälleen tänään käsittelee.

– Tämä on ollut laajassa valmistelussa. Tietenkin valmisteluvastuu on ollut sosiaali- ja terveysministeriöllä. Valtioneuvoston kanslia on ollut myös keskeisessä roolissa. Mutta tämä on esimerkiksi ollut covid-koordinaatioryhmässä, jossa on kaikki kansliapäälliköt mukana, useita kertoja tänä keväänä. Tässä on ollut ministeriöiden pienryhmätyötä myös osana tätä kokonaisuutta. Työ- ja elinkeinoministeriö on myös ollut tässä työssä mukana, Marin kertoi.

– Tämä on ollut muutamankin kerran kommenttikierroksella, kaikilla ministeriöillä on ollut mahdollista kommentoida. Näitä kommentteja ja palautetta on huomioitu, Marin jatkoi.

Juttua muokattu klo 17.18: lisätty Kiviniemen tviitti. Juttua muokattu klo 17.51: lisätty Marinin ja Lintilän kommentit Säätytalolta.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka